Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Nastoupila jsem do zaměstnání po 3leté rodičovské, moje místo administrativního pracovníka bylo obsazeno 02/2013 i přesto, že jsem nastoupit mohla. Pracovala jsem na směny ranní a odpolední. Byla jsem přeřazena pozici pokladní s celodenními směnami i o víkendech.

Vzhledem k tomu, že mám 3leté dítě, mi tato pracovní doba nevyhovuje. Jak mám postupovat? Byl postup zaměstnavatele správný? Má povinnost mi přizpůsobit pracovní dobu kvůli dítěti? V původní pracovní smlouvě administrativní pracovník, po nástupu po rodičovské jsem musela podepsat dodatek na změnu pozice na pokladní. Děkuji, Eva

ODPOVĚĎ:
Podle Zákoníku práce je zaměstnavatel povinen přihlížet k potřebám zaměstnankyň a zaměstnanců pečujících o děti. Požádejte proto zaměstnavatele o kratší pracovní dobu nebo jiné rozvržení práce a zaměstnavatel je povinen Vám vyhovět, pakliže tomu nebrání vážné provozní důvody. Vážné provozní důvody zákoník práace již nedefinuje, avšak v případě sporu by to byl zaměstnavatel, který by prokazoval, že vážné provozní důvody mu bránily v tom, aby Vám vyhověl. Pokud se zamětnavatelem lidově řečeno nebude řeč, obraťte se s podnětem na příslušný inspektorát práce ( http://www.suip.cz/ ), s jeho formou i obsahem Vám pracovníci inspektorátu pomohou.
V krajním případě je možné věc řešit soudní cestou. Zákoník práce v souvislosti s návratem po rodičovské dovolené říká, že je zaměstnavatel povinen zařadit pracovníka nebo pracovnici na jejich původní práci a pracoviště. Není-li to možné proto, že původní práce odpadla nebo pracoviště bylo zrušeno, zařadí je zaměstnavatel podle pracovní smlouvy. Ve Vašem případě byla chyba to, že jste dodatek podepsala, protože zaměstnavatel Vám jako administrativní pracovnici měl najít jiné podobné místo. Takto došlo ke změně pracovní náplně a zpětně už je velmi těžké toto napadnout. Dělo by se tak soudní cestou, kde byste musela prokázat, že jste smlouvu uzavřela kupříkladu pod nátlakem.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.