Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Otec pracuje ve fabrice, nesmí se tam kouřit. Zaměstnavatel (ředitel) nachází v areálu nedopalky, chce všem udělit "kárnou pokutu" (kuřák - nekuřák - všem) 2000,- kterou jim chce ztrhnout ze mzdy. Má na toto právo?

Jak se proti tomu bránit? Otec by rád zašel za majitelem - ředitelem, že s tím nesouhlasí, ale chtěl by mít taky něco v ruce - podle čeho by se mohl bránit. Můžete uvést konkrétní § Zákoníku práce? Děkuji, Zdenek

ODPOVĚĎ:
Zaměstnavatel může strhnout finanční částku ze mzdy zaměstnanci jen pokud je to písemně dohodnuto nebo to umožňuje zákon (zejm. exekuce, pojistné na sociální zabezpečení - tzv. zákonné srážky ze mzdy) - vizte § 146, 147 Zákoníku práce.

Stržení jakési kárné pokuty zaměstnavatelem z platu či mzdy zaměstnance nemá oporu v zákoníku práce. Toto jednání by mohlo být ze strany inspektorátu práce postihováno. Pokud by částka přesto bylo stržena, doporučuji písemně vyzvat zaměstnavatele k okamžitému vydání zadržované částky a pokud bude zaměstnavatel oponovat, doporučuji následně navštívit příslušný inspektorát práce - http://www.suip.cz/, kde sdělíte Váš problém a požádáte o místní šetření ve firmě.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.