Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Zaměstnavatel rozšířil pracovní náplň tak, že není možné tuto práci stihnout během 8 hodinové pracovní doby. Tak jak odcházeli pracovníci, tak se jejich pracovní náplň přesouvala na mne. Pracovní smlouva je uzavřena na druh práce "projektant informačních systémů", nicméně popis pracovní náplně obsahuje popis úkolů, ze kterých předem vyplývá, že nemohu úkoly v rámci 8 hodinové pracovní doby splnit.

Navíc obsahuje textaci: "Dle rozsahu sjednané pracovní činnosti plní další úkoly podle pokynů svých nadřízených". V současné době nás nadřízený pověřuje sepisováním dokumentů, sekretářskými pracemi, poslíčkováním apod. Podle sdělení nadřízeného je pracovní náplň jednostranný akt a jsem povinna ji podepsat - jinak mi hrozí sankce ze strany zaměstnavatele - vytýkací dopis. Zatím jsem tuto pracovní náplň nepodepsala, můžete mi poradit, jak mám postupovat. Děkuji, Petra

ODPOVĚĎ:
Popis pracovní činnosti (či pracovní náplň) obvykle slouží k upřesnění pracovní smlouvy a zaměstnavatel si jím plní povinnost uloženou v § 38 zákoníku práce. Popis pracovní činnosti nerozšiřuje druh sjednané práce, pouze jej může konkretizovat. Popis pracovní činnosti proto obvykle je jednostranný právní akt, jejž zaměstnanec nemusí vůbec podepisovat, ale je vhodné zaměstnance s ním prokazatelně seznámit, což se obvykle stvrzuje podpisem.
I formulace "plní pokyny nadřízeného" neznamená možnost rozdělovat práci podle potřeby, ale možnost zaměstnavatele přidělovat práci v rámci druhu sjednané práce formou pokynu nadřízeného zaměstnance.
V některých případech může dojít k výkladu, že popis pracovní činnosti konvaliduje neplatně sjednanou pracovní smlouvy, například pro neurčitě sjednaný druh vykonávané práce (např. slovy "dělník" ve společnosti, která má stovky či tisíce dělnických pracovních míst). Záleží na tom, zda druh sjednané práce je dostatečně určitý s ohledem na chod zaměstnavatele. Dle mého názoru tento výklad nelze použít na Váš případ.
Podepsat popis pracovní činnosti nemůže být povinnost zaměstnance, nemůže za ni být sankcionován. Doporučuji situaci řešit s vedením zaměstnavatele. Zároveň odmítnutí výkonu prací mimo rámec druhu sjednané práce není porušením pracovních povinností (organizace může od pracovníka vyžadovat jen takové pracovní úkony, které spadají do rámce druhu sjednané práce /funkce/; odmítne-li pracovník konat jiné pracovní výkony, nejde u něho o porušování pracovní kázně; rozhodnutí Nejvyššího soudu ČR sp. zn. 6 Cz 36/80).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.