Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Nejsem si jistý, jak přesně chápat definici týdne podle § 350 a) Zákoníku práce při posuzování nepřetržitého odpočinku v týdnu. Velmi bych proto ocenil Váš odborný názor. Dospělý zaměstnanec koná práci v jednosměnném režimu v prvním týdnu v pondělí až v neděli vždy od 14.00 do 22.00 hodin, ve druhém týdnu v úterý až v sobotu vždy od 14.00 do 22.00 a ve třetím týdnu zahajuje práci v úterý ve 14.00 hodin.

Předpokládám, že nepřetržitý odpočinek v prvním týdnu činí 40 hodin (ne/2 + po/24 + út/14) a že nepřetržitý odpočinek ve druhém týdnu činí 64 hodin ( so/2 + ne/24 + po/24+ út/14). Odpočinek v prvním i druhém týdnu je tedy větší než 24 hodin a celkový odpočinek za oba týdny činí 104 hodiny, což je více než zákonem požadovaných 70 hodin. Je prosím tento závěr správný? Děkuji, Ivan

ODPOVĚĎ:
Ust. § 92 Zákoníku práce hovoří o nepřetržitém odpočinku v délce alespoň 35 hodin v rámci sedmi po sobě jdoucích dnů (ve zvláštních provozech může být tento odpočinek zkrácen na 24 hodin s tím, že za období 2 týdnů musí být dorovnán na 70 hodin). Tedy výraz nepřetržitý znamená, že se musí jednat o jednotný časový úsek v délce 35 hodin bez přerušení další směnou, a to za týden. Za týden se považuje 7 po sobě jdoucích kalendářních dnů, přičemž počátek tohoto týdne není určen vždy pondělkem, ale zaměstnavatelem, který počátek týdne určuje rozvržením směn.

Z toho, co uvádíte, je patrné, že podmínku nepřetržitého odpočinku nesplňujete v prvním týdnu. Jelikož zaměstnanec pracuje v prvním týdnu od pondělí do neděle 7 dnů, kdy začátek týdne je pondělí a konec neděle. V rámci těchto 7 dní není splněno 35 hodin odpočinku. Odpočinek, který následuje v pondělí a úterý do 14 hodin se již počítá do druhého týdne, jelikož takto máte určen pracovní týden. Je nutné si uvědomit, že není určen žádný průměr za období např. 2 týdnů, ale že odpočinek v délce 35 hodin je nutné splnit každých 7 dní. Jen takto je možno dodržet smysl ustanovení a to poskytnout zaměstnanci regeneraci pracovních sil a možnost trávit čas se svými blízkými. Z tohoto důvodu je také stanoven požadavek, aby tento odpočinek připadl na neděli s výjimkami v ust. § 92 odst. 2 Zákoníku práce.

I kdyby byl Váš provoz považován za provoz dle § 90 odst. 2 a 3 (vizte níže), je nutné dodržet alespoň 24 hod. odpočinek v týdnu, což není opět dodrženo první týden a dále je stanoveno vyrovnávací období 2 týdnů, během kterých musí odpočinek činit alespoň 70 hodin. Pokud se ale nejedná o tento speciální provoz, žádné vyrovnávací období není a odpočinek musí být 35 hodin v každém týdnu, jak již bylo řečeno.

§ 90 odst. 2 a 3 Zákoníku práce:
(2) Práci ve dnech pracovního klidu může zaměstnavatel nařídit jen výjimečně.
(3) V den nepřetržitého odpočinku v týdnu může zaměstnavatel nařídit zaměstnanci jen výkon těchto nutných prací, které nemohou být provedeny v pracovních dnech
a) naléhavé opravné práce,
b) nakládací a vykládací práce,
c) inventurní a závěrkové práce,
d) práce konané v nepřetržitém provozu za zaměstnance, který se nedostavil na směnu,
e) při živelních událostech a v jiných obdobných mimořádných případech,
f) práce nutné se zřetelem na uspokojování životních, zdravotních, vzdělávacích, kulturních tělovýchovných a sportovních potřeb obyvatelstva,
g) práce v dopravě,
h) krmení a ošetřování zvířat.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.