Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám sjednanou pracovní smlouvu na 7,5 hod denně ve 3 směnách. Nyní nám zaměstnavatel chce změnit pracovní dobu na 11,5 hodiny + 30min přestávka. Neměly by být přestávky 2? Noční směny dle § 94 Zákoníku práce nesmí překročit průměr 8 hod za dobu 6-ti kalendářních měsíců. Co když zaměstnavatel nepočítá za noční směnu odpracovaných 11,5 hod, ale jen dobu od 22-6 hod., tj. 8 hodin.

O přestávce si můžeme sníst jídlo z domu. Teplý oběd, který si můžeme zaplatit, se bude podávat v jídelně až po skončení pracovní směny, v našem volnu. Můžeme se nějak bránit kromě výpovědi? Děkuji, Debora

ODPOVĚĎ:
Podle Zákoníku práce je zaměstnavatel povinen poskytnout zaměstnanci nejdéle po 6 hodinách nepřetržité práce přestávku v práci na jídlo a oddech v trvání nejméně 30 minut. Tato přestávka může být rozdělena, ale alespoň jedna část musí činit nejméně 15 minut. Přestávky se nezapočítávají do pracovní doby a neposkytují se na začátku a konci pracovní směny.
Noční směna se opravdu počítá jen od 22:00 hod. do 6:00 hod. Jak již bylo řečeno výše, přestávky se nezapočítávají do pracovní doby a tudíž je situace, kdy je oběd podáván až po Vaší pracovní době zcela v souladu se zákonem.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.