Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chtěl bych se zeptat za jak dlouho po začátku směny v zaměstnání máme jako zaměstnanci nárok na přestávku (svačina, oběd). Jedná se o nepřetržitý provoz 12-ti hodinové směny. Začali jsme mít problém s vedením firmy. Dostali jsme nařízení, že část zaměstnanců jde na přestávku a jiná skupina je u strojů musí nahradit.

Po příchodu první skupiny jdeme pak na přestávku my. Takže pracujeme bez přestávky více jak 4 hodiny. Myslíme si, že po 4 hodinách máme nárok na přestávku všichni najednou. Takto nás firma nutí pracovat skoro rok. Děkuji, Miloš

ODPOVĚĎ:
Obecně platí § 88 zákoníku práce, podle kterého musí být přestávka v práci poskytnuta nejdéle po šesti hodinách práce a v rozsahu min. 15 minut (pokud byla přestávka rozdělena) nebo 30 minut pokud rozdělena nebyla.

Čerpání přestávek většina zaměstnavatelů určuje vnitřním předpisem nebo přímo kolektivní smlouvou. Takže je třeba soulad se současným stavem porovnat i s vnitřními předpisy; taktéž je třeba přihlédnout k povinnosti zaměstnavatele hromadnou úpravu pracovní doby (kterou může být nejen stanovování začátku a konci směn, ale i určování podmínek čerpání přestávek v práci) projednat s odborovou organizací (pokud u něj působí) a zkoumat její splnění.

Je třeba dodat, že podle předcházející právní úpravy Zákoníku práce ve znění do novelizace k 1. 5. 2004, bylo nutné, aby zaměstnanci měli umožněno čerpat přestávky nejdéle po 4,5 hodinách výkonu práce; což může souviset s obecným vědomím o právu čerpat přestávku dříve.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.