Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Ráda bych se zeptala, kolik hodin v jednom kuse bez řádného odpočinku může řídit vozidlo-sanitu řidič záchranář, který převáží pacienta na lehátku s doprovodem lékaře a sestry - převoz z jiného státu. Děkuji, Gabriela

ODPOVĚĎ:
Vzhledem k tomu, že tato právní oblast není upravena konkrétním právním předpisem, lze vycházet z nařízení vlády o úpravě pracovní doby zaměstnanců v dopravě. Pro řidiče je stanovena přestávka na jídlo a oddech v délce trvání 45 minut po 6 hodinách cesty, trvá-li cesta min. 9 hodin.
Tato právní úprava není ovšem na Váš případ přiléhavá a proto byla z důvodu výše zmíněné absence právní úpravy podána žádost o stanovisko v této věci na Ministerstvo práce a sociálních věcí.
DRUHÁ ODPOVĚĎ PRÁVNIČKY S ODSTUPEM 2 MĚSÍCŮ:
Omlouvám se za zpoždění odpovědi. Oslovené ústřední orgány státní správy se k žádosti uspokojivě nevyjádřily dosud.
Problematika byla konzultována s odborníky z praxe, přičemž právním předpisem, který danou oblast upravuje, je nařízení vlády č. 168/2002 Sb., kterým se stanoví způsob organizace práce a pracovních postupů, které je zaměstnavatel povinen zajistit při provozování dopravy dopravními prostředky.
Přičemž na řidiče vozidel záchranné služby se uplatňuje příloha č. 1 bod 3.
Nepřetržitá doba řízení tedy není v souladu s tímto nařízením a je v první řadě třeba diskutovat tuto otázku se zaměstnavatelem (zřizovatelem služby, např. obcí).
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.