Počet stránek ve webu: 43.133

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Zaměstnanec přestal chodit do zaměstnání, neschopenku poslal po spoluzaměstnanci po týdnu nemoci. Na telefonické dotazy nereagoval. Zaměstnavatel neměl neschopenku, nemohl ho zkontrolovat. Jak postupovat? Jak je to s platbou nemocenské? Děkuji, Dana

ODPOVĚĎ:
Zaměstnavatel mohl této příležitosti využít a dát zaměstnanci za porušení pracovních povinností výpověď podle § 52 písm. g) zákoníku práce, případně s ním rovnou okamžitě zrušit pracovní poměr (např. při závažném ohrožení chodu provozu apod.).
Pokud má potvrzení o dočasné pracovní neschopnosti DPN zaměstnavatel již k dispozici, výpověď dát nemůže (platí obecný zákaz výpovědi - pokud nelze uplatnit výjimku uvedenou v § 54 písm. c) pak by výpověď bylo možné dát), ale může předat zaměstnanci písemné upozornění na porušení pracovních povinností, které při opakování mohou vyústit ve výpověď za soustavné porušování povinností.
Jestliže má zaměstnavatel za prokázané, že nastala pracovní neschopnost, vyplácí dávky nemocenské v prvních 21 dnech (s výjimkou prvních 3 dnů neschopnosti).
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.