Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

narok na proplaceni cestovneho od zamestnavateleJestliže jste vysláni na pracovní cestu, máte nárok na cestovné a stravné. To platí jak u cest do ciziny, tak i u služebních cest v tuzemsku. Co by Vám měl zaměstnavatel proplatit?

  • Jízdní výdaje – jízdenky, náklady na benzín, účtenka z taxíku.
  • Ubytování – nocleh v hotelu či jiném ubytovacím zařízení.
  • Stravné – dle délky trvání pracovní cesty.
  • Jiné nutné vedlejší výdaje – např. vstup na veletrh.

Jak dlouho služební cesta potrvá, jakým způsobem se na místo cesty budete dopravovat a kde by mělo proběhnout ubytování, by Vám měl písemně stanovit zaměstnavatel. Při rozhodování by však měl vždy přihlížet k tomu, zda jsou podmínky pro zaměstnance vyhovující.

 

Jízdní výdaje

- Proplacení jízdenek z městské hromadné dopravy, popřípadě, pokud to situace vyžaduje, tak účtenek za taxi, by mělo být samozřejmostí. O něco složitější může být vyrovnání, pokud cestujete vlastním vozidlem. I zde máte však nárok na proplacení vzniklých nákladů, dosti však záleží na tom, jak se se zaměstnavatelem domluvíte.

Ubytování

- Jestliže pracovní cesta vyžaduje přenocování v jiném městě, než je sídlo Vaší práce, máte nárok také na proplacení ubytování.

Stravné

- Samozřejmostí u pracovních cest je také proplacení stravného, které se často nazývá dietami. Výše stravného, kterou Vám zaměstnavatel musí zaplatit, je stanovena zákonem a odvíjí se od délky pracovní cesty.

Aby zaměstnanec mohl žádat o proplacení stravného a cestovného, případně jiných vzniklých nákladů, musí zaměstnavateli předložit do deseti dní po skončení pracovní cesty doklady, které budou sloužit k vyúčtování. Na druhou stranu zaměstnavatel musí vzniklé náklady zaměstnanci proplatit do 10 dní od předložení zmíněných dokladů.

 

Jak postupovat, pokud zaměstnavatel odmítá cestovné a stravné proplatit?

Jestliže zaměstnavatel odmítá proplatit vzniklé náklady za pracovní cestu, nezbývá zaměstnanci nic jiného, než se zákonných náhrad domáhat. Nejefektivnějším řešením by mělo být vyzvání zaměstnavatele k úhradě prostřednictvím předžalobní výzvy. Pokud takto zaměstnanec neuspěje, může se svého nároku domáhat soudní cestou. Jestliže Vám zaměstnavatel neproplatil cestovné a stravné, můžete se obrátit na českou společnost Vaše nároky.cz, u které za právníka neplatíte.

Druhým možným řešením může být stížnost na zaměstnavatele u inspektorátu práce, která jde podat i anonymně. Touto cestou však docílíte pouze pokuty pro zaměstnavatele, inspektorát práce Vám peníze, na které máte nárok, nezajistí.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.