Počet stránek ve webu: 43.161

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Od května 2010 pracuji jako účetní, tzn. vykonávám stále stejnou práci - stále na dobu neurčitou - na plný počet hodin a pobírám starobní důchod SD. V kolektivní smlouvě jsou určité pasáže, které se netýkají tzv. pracujících důchodců. Takže na základě takto uzavřené kolektivní smlouvy ten, kdo pobírá starobní důchod SD již nemá nárok na výplatu 13. platu, neboť v kolektivní smlouvě je uvedeno, že tento plat nebude vyplácen zaměstnancům, kteří pobírají starobní důchod.

Ti kteří jej začnou pobírat během roku, jim bude vyplacena poměrná část mzdy k nástupu do důchodu. Dále nemám jako starobní důchodce nárok na výplatu příspěvku na dovolenou - jehož roční výše činí 9.000 Kč, neboť osobní účet se nezřizuje pro zaměstnance, kteří pobírají starobní důchod. Zaměstnancům, kteří začnou pobírat starobní důchod během roku bude osobní účet zrušen k datu nástupu důchodu a vyplacena poměrná část účtu. 2015 mi rovněž nebyla valorizována mzda. V kolektivní smlouvě je uvedeno, že "valorizace se týká zaměstnanců v hlavním pracovním poměru". Mně jako důchodci však valorizována nebyla. Mám dotaz, zda se mohu obrátit na prošetření takto uzavřené kolektivní smlouvy na inspektorát práce a pokud by bylo zjištěno, pochybení v uzavření kolektivní smlouvy, co se týče pracujících důchodců, zda bych měla nárok na doplacení výše uvedených částek, které mi nebyly vypláceny a za jakou dobu zpětně. Pracovní poměr mi bude končit k 31.12.2016 dohodou. Dříve, než skončím nemohu žádat o prošetření na Inspektorát práce, neboť bych měla v práci do konce roku peklo. Děkuji, Zita

ODPOVĚĎ:
Dle mého názoru je kolektivní smlouva v tomto směru v rozporu se zákoníkem práce, neboť dochází k nerovnému zacházení se zaměstnanci. Kolektivní smlouva může přiznat určité nároky jen některým skupinám zaměstnanců a jiným je naopak zapovědět, ale rozlišení by mělo vycházet z náplně práce. Takto postavená smlouva také odporuje základní zásadě zákoníku práce, že za stejnou práci přísluší zaměstnancům stejná odměna. Ve vašem případě by však dva zaměstnanci vykonávající stejnou práci byly odměňováno odlišně, pokud by jeden pobíral starobní důchod, což není dle zákona možné. Můžete se obrátit na inspektorát práce s podnětem k šetření u Vašeho zaměstnavatele. Inspektorát práce nebude zaměstnavateli sdělovat, od koho podnět přišel. Na druhé straně, i když inspektorát práce konstatuje u zaměstnavatele v tomto směru pochybení, pak mu může uložit pokutu a nařídit nápravu stavu. Nemůže zaměstnavateli ale už nařídit, aby konkrétním osobám např. vyplatil, co jim neprávem odepřel. Takže Vy byste po takovém konání ze strany inspektorátu práce mohla po zaměstnavateli požadovat doplacení daných částek, a to 3 roky zpětně. Pokud by však zaměstnavatel odmítl plnit, musela byste podat žalobu na plnění k soudu.
V daném případě Vám doporučuji písemně kontaktovat zaměstnavatele co nejdříve a z výše uvedených důvodů žádat doplacení dlužných částek, a to 3 roky zpětně. Kromě toho, pokud je v kolektivní smlouvě uvedeno, že se valorizuje mzda pouze zaměstnancům v hlavním pracovním poměru, tak tento pojem zákoník práce již nezná, existuje jen jeden pracovní poměr, bez jakéhokoliv rozdělení na hlavní a vedlejší, tudíž na valorizaci byste měla nárok už jen ze znění kolektivní smlouvy.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.