Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

30.4. 2016 mi skončila půl roční pracovní smlouva. Zaměstnavatele jsem se dne 28.4. telefonicky ptala, zda mě bude smlouva prodloužena či nikoliv. Odpověď zněla, že ještě nemluvil s nadřízeným. Bylo to kolem 16:30 h. V 18:00 dne 28.4. 16 mě nadřízený volal, že se potkáme 29.4. na ÖMV ať v kladném či záporném smyslu.

Dne 29.4. jsem tedy na benzinku přijela, tam mi poděkovali za odvedenou práci a řekli mi, že pracovní poměr se mnou dále neprodlouží. Dotaz: je to správný postup, nebo musí zaměstnavatel několik dní dopředu oznámit zaměstnanci, zda mu bude smlouva prodloužena nebo ne? 03/2016 jsem podepsala bonusové plnění na druhý kvartál duben-červen. Jelikož jsem byla v dubnu celý měsíc v práci a vím, že část z plnění mám splněno, mám nárok na bonusy?
Poměr skončil 30.4. Od 3.5. jsem v pracovní neschopnosti. Má povinnost zaměstnavatel vyplatit nemocenskou, vztahuje se na to ochranná lhůta? Děkuji, Pavlína

ODPOVĚĎ:
Zaměstnavatel musí oznámit zaměstnanci, který má uzavřen pracovní poměr na dobu určitou, že jeho pracovní poměr skočí k určitému datu, pouze v případě, že doba sjednání pracovního poměru je omezena výkonem určitých prací. Pokud je délka omezena konkrétním datem, žádnou takovou povinnost nemá, neboť zaměstnanec jasně ví, kdy má jeho pracovní poměr skončit.
Ano, ochranná lhůta se na Váš případ vztahuje, neboť pracovní neschopnost vznikla do 7 kalendářních dnů ode dne skončení zaměstnání.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.