Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Od r. 2010 pracuji a pobírám starobní důchod. V kolektivní smlouvě jsou určité pasáže, které se netýkají tzv. pracujících důchodců.
- kdo pobírá starobní důchod již nemá nárok na výplatu 13. platu,
- dále nemám jako starobní důchodce nárok na výplatu příspěvku na dovolenou - jehož roční výše činí 9.000 Kč

V roce 2015 mi rovněž nebyla valorizována mzda. Mám dotaz, zda se mohu obrátit na prošetření takto uzavřené kolektivní smlouvy na inspektorát práce a pokud by bylo zjištěno pochybení v uzavření kolektivní kolektivní smlouvy, zda bych měla nárok na doplacení výše uvedených částek, které mi nebyly vypláceny a za jakou dobu zpětně. Zároveň bych prosila o sdělení, jak by se tato doba počítala. Pracovní poměr mi bude končit k 31.12.2016 dohodou.
Pokud požádám o prošetření po skončení pracovního poměru a vyřízení mé žádosti o prošetření Inspektorátem práce by trvalo např. 6 měsíců - krátila by se mi potom doba od kdy mohu zpětně žádat o tuto dobu, než bych měla zprávu z inspektorátu? Děkuji, Libuše

ODPOVĚĎ.
O prošetření inspektorát práce požádat můžete. Pokud inspektorát práce zjistí chyby na straně zaměstnavatele, s největší pravděpodobností zaměstnavateli udělí pokutu a bude požadovat nápravu vadného stavu. Nápravou vadného stavu je myšleno, že vadná ustanovení budou v kolektivní smlouvě změněna. Individuálních nároků se však zjištění inspektorátu práce nedotkne. Vy byste se pak písemně mohla na zaměstnavatele obrátit a s odkazem na pochybení zjištěná inspektorátem práce žádat doplacení daných plnění až 3 roky zpětně. Pokud Vám však zaměstnavatel nevyhoví, musela byste se obrátit s žalobou na soud, aby rozhodl váš spor, a jen soud může zaměstnavatele donutit k individuálnímu plnění. Skutečnost, že budete plnění žádat až po skončení pracovního poměru, nemá na Váš nárok žádný vliv.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.