Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Zaměstnávám ve své firmě osoby ZPS. Nepracují na plný úvazek. Je z mé strany povinnost proplácet návštěvy u lékaře, pokud ten den mají volno a kolik hodin? A taky jak to je v případě, že ten den mají směnu. Většinou se na směnách domlouváme dle potřeby, tudíž nemají přesně dopředu stanovené dny, ani délku směny.

Většinou však požadují celý den t. j. 8 hod, aby pak mohly mít zase celý den volno. Jde o práci v obchodě. Jsou to částečně invalidní osoby a pobírají inv. důchody. Děkuji s pozdravem Ivana

ODPOVĚĎ:
V daném případě není rozhodné, zda se jedná o zaměstnance invalidní či nikoliv, pro všechny zaměstnance v tomto případě platí stejná pravidla uvedená v ustanovení bodu 1. písm. a) přílohy nařízení vlády č. 590/2006 Sb. , kterým se stanoví okruh a rozsah jiných důležitých osobních překážek v práci platí:
„Pracovní volno s náhradou mzdy nebo platu se poskytne na nezbytně nutnou dobu, bylo-li vyšetření nebo ošetření provedeno ve zdravotnickém zařízení, které je ve smluvním vztahu ke zdravotní pojišťovně, kterou si zaměstnanec zvolil, a které je nejblíže bydlišti nebo pracovišti zaměstnance a je schopné potřebnou zdravotní péči poskytnout (dále jen "nejbližší zdravotnické zařízení"), pokud vyšetření nebo ošetření nebylo možné provést mimo pracovní dobu. “
Pokud jsou tedy u zaměstnance splněny podmínky zde uvedené, má nárok na pracovní volno s náhradou platu po dobu, kdy byl mimo pracoviště kvůli ošetření u lékaře. Pokud jde zaměstnance k lékaři v den, který má mít směnu, pak můžete po zaměstnanci vyžadovat potvrzení od lékaře, jak dlouhou dobu tam byl, lékaři mají povinnost toto potvrzovat. Není možné, aby zaměstnanec vyžadoval určitou dobu k ošetření od zaměstnavatele bez odůvodnění, popř. paušálně pro všechna vyšetření. Pokud zaměstnanec jde k lékaři v době, kdy nemá naplánovanou směnu, tak mu samozřejmě nic neproplácíte, jde k lékaři ve svém volnu a to je zcela vpořádku a není důvod mu tuto dobu nějak kompenzovat, neboť by stejně nepracoval.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.