Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám pracovní smlouvu na soukromé vysoké škole a zvlášť mzdový výměr se základní mzdou 350 Kč za vyučovací hodinu (jsem tedy placena za odučené hodiny). 2013 mi byl zaslán doporučený dopis, kde mi zaměstnavatel oznámil, že mne přeřazuje z pracovní pozice asistenta na pozici lektora s finančním ohodnocením 250 Kč za hodinu (já jsem v tomto směru nic nepodepisovala).

V současné době budu měnit zaměstnavatele a chtěla bych se zeptat, zda mám právní nárok vymáhat ušlou mzdu (tj. 100, - Kč za každou odučenou hodinu) zpětně za poslední 3 roky. Děkuji, Milada

ODPOVĚĎ:
Odpověď na Váš dotaz rozdělím pracovně do 2 částí:
1/ Přeřazení na jinou pracovní pozici:
Je velmi důležité, jaký druh práce je sjednán ve Vaší pracovní smlouvě. V tomto ohledu připomínám, že dle § 34/1 písm. a) zákoníku práce představuje "druh práce, který má zaměstnanec pro zaměstnavatele vykonávat" povinnou náležitost každé pracovní smlouvy. Z dotazu není bohužel zřejmé, zda je ve Vaší pracovní smlouvě jako druh práce uvedeno "asistent", nebo zda je sjednán jiný druh práce.
V zásadě platí, že ke změně pracovní smlouvy (např. tedy vymezení sjednaného druhu práce) je zapotřebí dohody zaměstnance a zaměstnavatele (tzn. že pracovní smlouva nemůže být v zásadě měněna na základě jednostranného rozhodnutí zaměstnavatele. V tomto ohledu lze v obecné rovině odkázat na § 40 zákoníku práce, dle něhož platí, že:
- obsah pracovního poměru je možné změnit jen tehdy, dohodnou-li se zaměstnavatel a zaměstnanec na jeho změně;
- konat práce jiného druhu nebo v jiném místě, než byly sjednány v pracovní smlouvě, je zaměstnanec povinen jen v případech uvedených v tomto zákoně.
Za určitých podmínek je možné, aby zaměstnavatel převedl zaměstnance na jinou práci (a to i změnou druhu vykonávané práce). Tyto podmínky jsou zakotveny v § 41 zákoníku práce. Z Vašeho dotazu nicméně nevyplývá, že by byla některá z těchto podmínek v roce 2013 splněna (touto variantou se proto nebudu dále zabývat).
Dále je podstatné, zda se změnou Vaší pracovní pozice změnil charakter a obsah práce, kterou jste pro svého zaměstnavatele vykonávala. Nelze totiž vyloučit možnost, že změna pracovní pozice z "asistent" na "lektor" neměla vliv na druh práce (dle Vaší pracovní smlouvy), nýbrž se jednalo o pracovní pozici v přímé vazbě na mzdový výměr (tzn. že se jednalo toliko o změnu ve Vašem mzdovém zařazení). Pro učinění konkrétnějšího závěru by však bylo nutné znát více podrobností.
Shora uvedené lze shrnout tak, že není-li splněna některá z podmínek dle § 41 zákoníku práce, není zaměstnavatel v zásadě oprávněn jednostranně měnit sjednaný druh práce.
2/ Změna mzdového výměru:
V tomto ohledu odkazuji v obecné rovině na § 113/1 a 4 zákoníku práce, dle něhož platí, že:
- mzda se sjednává v pracovní smlouvě nebo ji zaměstnavatel stanoví vnitřním předpisem anebo určuje mzdovým výměrem;
- zaměstnavatel je povinen v den nástupu do práce vydat zaměstnanci písemný mzdový výměr, který obsahuje údaje o způsobu odměňování, o termínu a místě výplaty mzdy, jestliže tyto údaje neobsahuje pracovní smlouva nebo vnitřní předpis;
- dojde-li ke změně skutečností uvedených ve mzdovém výměru, je zaměstnavatel povinen tuto skutečnost zaměstnanci písemně oznámit, a to nejpozději v den, kdy změna nabývá účinnosti (nelze vyloučit, že ve Vašem případě představoval dopis z roku 2013 právě takové oznámení).
Pakliže jste po změně své pracovní pozice (ať už šlo pouze o změnu Vašeho mzdového zařazení, nebo se jednalo o změnu druhu práce) pro zaměstnavatele vykonávala zcela shodnou práci jako před touto změnou (přičemž jste však za tuto práci pobírala nižší mzdu než Vaši kolegové, kteří vykonávali stejnou práci), nelze vyloučit, že tím zaměstnavatel porušil následující ustanovení zákoníku práce:
- § 16/1 zákoníku práce, dle něhož jsou zaměstnavatelé povinni zajišťovat rovné zacházení se všemi zaměstnanci, pokud jde (mimo jiné) o jejich odměňování za práci a o poskytování jiných peněžitých plnění a plnění peněžité hodnoty;
- § 110/1 zákoníku práce, dle něhož přísluší všem zaměstnancům u zaměstnavatele za stejnou práci nebo za práci stejné hodnoty stejná mzda.
Na vysvětlenou pak ještě dodávám, že:
- stejnou prací nebo prací stejné hodnoty se rozumí práce stejné nebo srovnatelné složitosti, odpovědnosti a namáhavosti, která se koná ve stejných nebo srovnatelných pracovních podmínkách, při stejné nebo srovnatelné pracovní výkonnosti a výsledcích práce;
- složitost, odpovědnost a namáhavost práce se posuzuje podle vzdělání a praktických znalostí a dovedností potřebných pro výkon této práce, podle složitosti předmětu práce a pracovní činnosti, podle organizační a řídící náročnosti, podle míry odpovědnosti za škody, zdraví a bezpečnost, podle fyzické, smyslové a duševní zátěže a působení negativních vlivů práce;
- pracovní podmínky se posuzují podle obtížnosti pracovních režimů vyplývajících z rozvržení pracovní doby, například do směn, dnů pracovního klidu, na práci v noci nebo práci přesčas, podle škodlivosti nebo obtížnosti dané působením jiných negativních vlivů pracovního prostředí a podle rizikovosti pracovního prostředí;
- pracovní výkonnost se posuzuje podle intenzity a kvality prováděných prací, pracovních schopností a pracovní způsobilosti a výsledky práce se posuzují podle množství a kvality
(jak vyplývá z § 110 zákoníku práce).
Dospějete-li k závěru, že od roku 2013 jste ve srovnání s Vašimi kolegy pobírala za stejnou práci nedůvodně nižší mzdu (než Vaši kolegové, kteří vykonávali stejnou práci), není vyloučeno, abyste se jejího dorovnání domáhala, a to i soudní cestou. Pro zahájení mimosoudního jednání s Vašim zaměstnavatelem, popř. pro následné podání žaloby Vám doporučuji advokátní zastoupení:
www.advokatikomora.cz
_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 262/2006 Sb. , zákoník práce
Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.