Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Zaměstnání a proplácení přesčasů: přítel - řidič dodávky pekárny, pracuje po-pá od 1:30 do 12:30 až 14:30 a soboty od 1:30 do 9:30 až 11:30. Čas, kdy začíná a končí v práci nemá smluvně nijak stanoven, vše se odvíjí od počtu obchodů, které daný den objíždí, stavu cest i zda na druhý závoz (kolem 6 hod) je již připraveno pečivo.

Takto odpracuje měsíčně 240 a více hodin. Na výplatní pásce má uveden počet hodin 160-184 (každý měsíc jinak). Přesčasy proplaceny nemá vůbec. A nemá je ani zahrnuty např. v prémiích. A náhradní volno také nedostal (dle zaměstnavatele by ho neměl kdo zaskočit). Ve smlouvě má uvedeno:
"- Délka pracovní doby činí 40 hodin týdně. Přestávka 30 minut se nezapočítává.
- Zaměstnanec souhlasí s prací přesčas.
- Zaměstnavatel může zaměstnance na dobu nezbytné potřeby poslat na pracovní cestu.
A ve mzdovém výměru je věta: Základní mzda je nároková složka mzdy, která vám náleží za odpracování předepsaného počtu hodin podle délky týdenní pracovní doby a rozvrhu směn."
Když se ohradil, že nemá přesčasy zaplaceny, bylo mu řečeno na účtárně i vedoucím, že má mzdu fixní. Nic takového jsme, ale ve smlouvě nevyčetli. Nebo jsme chybně smlouvě porozuměli? Jde se proti takovému jednání nějak bránit? Příchod a odchod do práce je zaznamenáván pomocí čipu do počítače, ale nevím, zda tyto údaje zaměstnavatel nějak upravuje nebo ne. Takže v podstatě, pokud by se něčeho chtěl domáhat, je to jen slovo zaměstnance proti slovu zaměstnavatele. Přesčasy písemně nařízeny nemá, ale musí denně splnit celý závoz, což nelze v žádném případě stihnout během 8hod. Dále by mne zajímalo, zda může zaměstnavatel odmítnout proplatit dobu, kdy čeká zaměstnanec na další várku zboží na rozvoz. V té době nemůže ze zaměstnání odejít a musí se zdržovat na firmě a není jeho chyba, že na výrobě nestíhají. Na zboží musí počkat a musí ho rozvést, dříve odejít z práce nelze. Jde tedy ze zaměstnavatele nějak vymoci nezaplacené přesčasy? A pokud by se přítel rozhodl práci ukončit, může ze dne na den podat výpověď pro neuhrazení části mzdy (tedy přesčasů) i bez výpovědní lhůty a s nárokem na odstupné? Dana

ODPOVĚĎ:
Z Vámi uvedených ustanovení jasně vyplývá, že sjednaná měsíční mzda je uvedena za 40 hodin práce týdně, přesčasy se zaměstnanci kompenzují navíc, buď penězi, nebo poskytnutím náhradního volna. I čekání na rozvoz je dle mého názoru výkonem práce, neboť to souvisí s prací řidiče pekárny. Zaměstnavatele můžete písemně upozornit na nedodržování zákoníku práce, popř. můžete na webových stránkách inspektorátu práce podat písemný podnět k šetření u zaměstnavatele, předtím bych však doporučila zaměstnavatele písemně vyzvat k plnění.
Zaměstnanec může při nezaplacení jakékoliv části mzdy nebo platu okamžitě zrušit pracovní poměr (pokud nebylo vyplaceno do 15-ti dnů ode dne splatnosti mzdy nebo platu - § 56 odst. 1 písm. b) zákona č. 262/2006 Sb. , zákoník práce, v platném znění). Jakoby po výpovědní dobu zaměstnanci náleží náhrada mzdy nebo platu ve výši průměrného výdělku. Odstupné nenáleží.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.