Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Pracovala jsem jako ředitelka (+ statutární zástupce) P. O. města (ta byla v dezolátním stavu, podezření na úniky financí, chybějící základní dokumenty atd.), což jsem měla napravit. Vlivem neúnosné situace (velký pracovní zápal, který vyústil v mou měsíční hospitalizaci pro celkové vyčerpání + postoj města k mé práci) jsem rezignovala na svou funkci.

Od 3/15 jsem se stala řadovým zaměstnancem, od 1.4. jsem byla do na rizikovém těhotenství. Během své roční práce, která nebyla finančně doceněna (nebyly dodrženy ústní sliby ohledně platu + odměn) jsem jako ředitelka nasbírala 370 hodin přesčasů. Ty jsem vykázala na svém docházkovém listu z 3/15 (už jako kulturní referentka). Je nějaká možnost jejich proplacení nebo vybrání formou náhradního volna? Příp. je nějak časově omezeno do kdy? (Vybírám si letos (2016) ještě přes 50 dnů dovolené.) Je nějaká možnost získat alespoň nějakou finanční kompenzaci jako poděkování za svoji práci? Jsem z toho smutná, protože jsem udělala maximum, co jsem mohla, aby se situace v organizaci zprůhlednila a zlepšila. Velmi děkuji, Miroslava

ODPOVĚĎ:
Otázka platu nebo náhradního volna za práci přesčas upravuje § 127 zákona č. 262/2006 Sb. , zákoník práce, v platném znění. Primárně náleží zaměstnanci plat a příplatek za práci přesčas, až sekundárně mu náleží pracovní volno místo platu za práci přesčas. Pro poskytnutí pracovního volna je nutná dohoda zaměstnance se zaměstnavatelem. Také platí, že pokud zaměstnavatel neposkytl zaměstnanci pracovní volno do 3 měsíců po výkonu práce přesčas, pak zaměstnanci náleží plat a příplatek.
Pokud se ve vašem případě jednalo o dohodnutou nebo nařízenou práci přesčas, máte nárok na její proplacení. Pokud se tak nestalo, můžete i nyní po zaměstnavateli požadovat proplacení vykázané práce přesčas. Pokud zaměstnavatel vaši žádosti nevyhoví, musela byste se obrátit na soud s žalobou na zaplacení požadované částky.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.