Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

V blízké době (několik týdnů) naši firmu čeká fúze s jinou firmou, která nás koupila, podniká ve stejném oboru a jejich současný management bude vést firmu po spojení. Já pracuji ve firmě na dvou pozicích zároveň (názvy obou pozic jsou uvedeny v pracovní smlouvě). Bližší definice pracovní náplně ve smlouvě není ani není pracovní náplň přílohou smlouvy.

Náplň práce je v tuto chvíli určena pouze interním dokumentem. Chtěl bych Vás požádat o zodpovězení několika otázek.
1. Jak jsem již zmínil zastávám dvě pozice. Očekávám, že budoucí zaměstnavatel respektive jeho vedení bude chtít, abych vykonával pouze jednu z pozic. Já osobně smlouvu měnit nechci.
• Bude se jednat o porušení pracovní smlouvy ze strany zaměstnavatele, pokud ve smlouvě mám dvě pozice a on mi nabídne, že mi bude přidělovat práci jen pro jednu z nich?
• Budu mít nárok na odstupné, pokud mi nedovolí dělat obě pozice při současném znění pozic ve smlouvě a způsobu stanovení pracovní náplně interní směrnicí?
• Co bych měl zaměstnavateli komunikovat, o jaký zákon se mohu opřít?
Karel

ODPOVĚĎ:
Na dotazy odpovím ve Vámi zvoleném pořadí:
1/ Nabídka práce odpovídající pouze jedné pracovní pozici:
V tomto ohledu je nutné vycházet z § 38/1 písm. a) zákoníku práce, dle něhož platí, že od vzniku pracovního poměru je zaměstnavatel povinen přidělovat zaměstnanci práci podle pracovní smlouvy, platit mu za vykonanou práci mzdu nebo plat, vytvářet podmínky pro plnění jeho pracovních úkolů a dodržovat ostatní pracovní podmínky stanovené právními předpisy, pracovní smlouvou nebo stanovené vnitřním předpisem.
Bude-li Vám zaměstnavatelem nabídnuta změna pracovní smlouvy (spočívající ve vyškrtnutí jedné z Vámi zastávaných pracovních pozic) či bude-li Vám zaměstnavatelem sděleno, že Vám bude přidělována práce odpovídající pouze jedné z Vámi zastávaných pracovních pozic, nebude se ještě jednat o porušení pracovní smlouvy. V okamžiku, kdy Vám však zaměstnavatel přestane přidělovat práci odpovídající jedné z Vámi zastávaných pracovních pozic, dostane se do konfliktu se shora uvedeným ustanovením zákoníku práce, resp. poruší pracovní smlouvu (v níž se zavázal přidělovat Vám práci pro obě pracovní pozice).
V tomto ohledu je podstatné, jakým způsobem je ve Vaší pracovní smlouvě sjednáno odměňování za vykonanou práci. Jelikož z dotazu v této souvislosti nic nevyplývá, nebudu se touto otázkou dále zabývat. Připomínám pouze, že pokud by Vám zaměstnavatel přestal přidělovat práci odpovídající jedné z Vámi zastávaných pracovních pozic, mohl by být tento stav kvalifikován jako jiné překážky v práci na straně zaměstnavatele, za které zaměstnanci (dle § 208 zákoníku práce) přísluší náhrada mzdy ve výši průměrného výdělku.
2/ Právo na odstupné:
Přestane-li Vám zaměstnavatel přidělovat práci odpovídající jedné z Vámi zastávaných pracovních pozic, právo na odstupné Vám nevznikne.
V tomto ohledu je nutné si uvědomit, že zaměstnanci vzniká dle § 67/1 a 2 zákoníku práce právo na odstupné pouze v případě, že u takového zaměstnance dochází k rozvázání pracovního poměru výpovědí danou zaměstnavatelem z důvodů dle § 52 písm. a) – d) zákoníku práce (nebo dochází-li k rozvázání pracovního poměru dohodou z týchž důvodů). Jelikož ve Vašem případě by k rozvázání pracovního poměru výpovědí (danou zaměstnavatelem) ani dohodou nedošlo, právo na odstupné by Vám nevzniklo.
Tato skutečnost nemá samozřejmě žádný vliv na Vaše právo na náhradu mzdy ve výši průměrného výdělku v případě jiných překážek v práci na straně zaměstnavatele (jak uvádím v odpovědi ad 1/ výše).
3/ Jak argumentovat:
Při jednání se zaměstnavatelem můžete odkázat na shora zmíněná ustanovení zákoníku práce. V krajním případě můžete zaměstnavateli pohrozit i iniciací kontroly ze strany Státního úřadu inspekce práce (resp. místně příslušného oblastního inspektorátu práce) :
http://www.suip.cz/
Je však pravdou, že Váš případný spor se zaměstnavatelem bude ryze soukromoprávní povahy, tzn. že inspektorát práce není oprávněn v takovém sporu rozhodnout.
_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 262/2006 Sb. , zákoník práce
Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.