Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám nárok na pracovní volno s náhradou mzdy i v případě, že doprovázím dítě k lékaři dle níže uvedeného scénáře? Odejdu z práce, ve školce vyzvednu dítě, které autem odvezu k lékaři, jenž je nejblíže místu bydliště (případně nejblíže mému pracovišti) a po ošetření/vyšetření zpět do školky. Poté se vracím do práce.

Mám za předpokladu, že vyšetření nebo ošetření nebylo možné provést mimo pracovní dobu, nárok na pracovní volno s náhradou mzdy na celou dobu strávenou mimo pracoviště (samotné vyšetření u lékaře, čas na dopravu, čekání u doktora)? Jde mi aktuální (rok 2016) právní pohled na tuto problematiku. Pracuji na zkrácený úvazek 32,5hod týdně, ale to možná nemá vliv na výše popsanou situaci. Děkuji. Karolina

ODPOVĚĎ:
Dle bodu 8. písm. a) přílohy nařízení vlády č. 590/2006 Sb. , kterým se stanoví okruh a rozsah jiných důležitých osobních překážek v práci platí:
„Pracovní volno k doprovodu rodinného příslušníka do zdravotnického zařízení k vyšetření nebo ošetření při náhlém onemocnění nebo úrazu a k předem stanovenému vyšetření, ošetření nebo léčení se poskytne jen jednomu z rodinných příslušníků na nezbytně nutnou dobu, nejvýše však na 1 den, byl-li doprovod nezbytný a uvedené úkony nebylo možno provést mimo pracovní dobu, s náhradou mzdy nebo platu, jde-li o doprovod manžela, druha nebo dítěte, jakož i rodiče a prarodiče zaměstnance nebo jeho manžela; má-li zaměstnanec nárok na ošetřovné z nemocenského pojištění, nepřísluší mu náhrada mzdy nebo platu. “
Dle mého názoru máte nárok na celé Vámi uváděné doby, neboť tato překážka je označena jako doprovod, a pokud by se tam např. nepočítala doprava dítěte ze školky a zpět, ztrácela by tato překážka částečně svůj smysl, neboť je zřejmé, že malé dítě je nutné někde vyzvednout a zase ho např. do školky zpět dopravit. Skutečnost, že máte zkrácený úvazek, na toto nemá žádný vliv.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.