Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Občas zastupuji ve směnárně jako směnárník, provádím stejnou práci, stejné kvality jako mé kolegyně pracující na hlavní pracovní poměr a jsem hodnocena minimální mzdou a zaměstnavatel mi tvrdí, že je to takto v pořádku, a že také nemám nárok na příplatky za soboty a neděle.

Bylo mi řečeno, že zaručená mzda se u DPP přímo neaplikuje, protože v zákoníku práce se to nikde nepíše, ale myslím si, že pokud vykazuji shodné množství stejné práce ve srovnatelné kvalitě, nelze přece připustit, aby jeden ze zaměstnanců měl sníženou mzdu nebo odměnu. Jednalo by se přece o porušení rovného přístupu k zaměstnancům a o mzdovou diskriminaci, která je zákoníkem práce zakázána [§ 16 zákoníku práce, § 109 odst. 4 zákoníku práce]. Současně by byl porušen princip „poskytování stejné mzdy (platu) za stejnou práci a za práci stejné hodnoty“ (§ 110 zákoníku práce). Neměla bych být na základě těchto podmínek stejně ohodnocena jako mé kolegyně, kterým podle zákoníku práce přísluší zaručená mzda? Děkuji, Iveta

ODPOVĚĎ:
Je pravdou, že ustanovení zákoníku práce týkající se zaručené mzdy, se na odměnu z DPP či DPČ nevztahují, neboť tak zákoník práce výslovně nestanoví. Dle § 111/1 zákoníku práce toliko platí, že minimální mzda je nejnižší přípustná výše odměny za práci v základním pracovněprávním vztahu; mzda, plat nebo odměna z dohody (tzn. z DPP nebo z DPČ) nesmí být nižší než minimální mzda. Zákoník práce se však ve vztahu k zaručené mzdě zmiňuje pouze o mzdě a platu, odměna z dohod zde vyjmenována již není.
Dle § 138 zákoníku práce se výše odměny z DPP a DPČ a podmínky pro její poskytování sjednávají přímo v těchto dohodách.
Dle § 77/2 písm. h) zákoníku práce se na právní úpravu DPP a DPČ nevztahují ta ustanovení zákoníku práce, která se zabývají odměňováním (samozřejmě s výjimkou ustanovení o minimální mzdě, jak vyplývá ze shora zmiňovaného § 111/1 zákoníku práce). To však v žádném případě neznamená, že by se na právní vztah dle DPČ a DPP neaplikovala ta ustanovení zákoníku práce, která zaměstnanci zaručují rovný přístup a nediskriminaci, např. i v oblasti odměňování.
Vaše domněnka, že máte právo na rovné zacházení ze strany zaměstnavatele v oblasti odměňování (§ 16/1 zákoníku práce) a právo na stejnou odměnu za stejnou práci (§ 110/1 zákoníku práce), je zcela správná. K tomuto závěru dospěli např. i autoři těchto odborných článků:
http://www.epravo.cz/top/clanky/jakou-formou-sjednat-odmenu-u-dohody-o-pracovni-cinnosti-98652.html
http://www.epravo.cz/top/clanky/legislativni-a-judikatorni-zmeny-nejen-dohody-o-provedeni-prace-99312.html
Není-li Váš zaměstnavatel ochoten vyplácet Vám odměnu ve stejné výši jako činí mzda Vašich kolegyň, přestože pro něho konáte stejnou práci (tzn. práci stejného druhu a hodnoty), nezbývá Vám (není-li dohoda možná), než se obrátit s žalobou na soud. Pro učinění tohoto kroku můžete využít služeb advokáta: www.advokatikomora.cz
Druhou možností, jak zaměstnavatele donutit ke změně názoru, je kontaktování místně příslušného oblastního inspektorátu práce:
http://www.suip.cz/
Dle § 3/1 písm. a) zákona o inspekci práce kontrolují inspektoráty práce mimo jiné dodržování povinností vyplývajících z právních předpisů, z nichž vznikají zaměstnancům práva nebo povinnosti v pracovněprávních vztazích včetně právních předpisů o odměňování zaměstnanců.
Je-li Vaším zaměstnavatelem fyzická osoba, mohla se dle § 11/1 písm. a) zákona o inspekci práce dopustit přestupku na úseku rovného zacházení tím, že nezajistila rovné zacházení se všemi zaměstnanci, pokud jde o jejich odměňování za práci a poskytování jiných peněžitých plnění a plnění peněžité hodnoty.
Je-li Vaším zaměstnavatelem právnická osoba, mohla se dle § 24/1 písm. a) zákona o inspekci práce dopustit správního deliktu na úseku rovného zacházení tím, že nezajistila rovné zacházení se všemi zaměstnanci, pokud jde o jejich odměňování za práci a poskytování jiných peněžitých plnění a plnění peněžité hodnoty.
Za shora uvedený přestupek i správní delikt hrozí zaměstnavateli pokuta až do výše 1.000.000, - Kč.
_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 262/2006 Sb. , zákoník práce
zákon č. 251/2005 Sb. , o inspekci práce
Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.