Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Potřebuji se zeptat, do kdy je mi můj bývalý zamětnavatel povinen poslat výplatu na účet.Ve smlouvě mám napsáno že peníze mi musí přjít nejdéle do 20-tého dne v měsicí. Rozvázali jsme se zaměstnavatelem pracouvní smlouvu dohodou na moji žádost ke dni 20.6.2010 a zatím mi žádna výplata za měsíc květen 2010 nepřišla. Jen kolem 13.6 mi přišla záloha za mzdu ve výši 2.000Kč, kterou jsem měl zapsanou na dubnové výplatní pásce. Proto se chci zeptat, do kdy mi musí zaplatit zbytek mzdy a jak se mohu bránit, když mi mzdu nevyplatí. Děkuji, Martin.


ODPOVĚĎ:
Dle zákoníku práce je mzda splatná po vykonání práce, a to nejpozději v kalendářním měsíci následujícím po měsíci, ve kterém vzniklo zaměstnanci právo na mzdu nebo plat nebo některou jejich složku.
Z toho vyplývá, že v červnu Vám vznikl nárok na mzdu, takže v červenci je její nejpozdější splatnost. Poté můžete vymáhat mzdu soudně pomocí žaloby v občanskoprávním řízení.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.