Počet stránek ve webu: 43.141

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Má pracovnice - zdravotní sestra nárok na odstupné / náhradu mzdy či jiný nárok z dědictví po zaměstnavateli - lékaři (OSVČ) - poskytovaleli zdravotníchslužeb? Lékař zemřel 27.6.2014. V den smrti praxe přestala fungovat - neměl žádného kolegu ani žádný zájemce se nepřihlásil. 1.8.2014 bylo podepsáno prohlášení všemi dědici, že jeho praxe pokračovat nebude.

Nikdo z dědiců nemá pro následovnictví dokončenou kvalifikaci. Sestra měla vyplacenou mzdu za červen 2014, neměla žádné pohledávky a ode dne smrti zaměstnavatele již nemá žádnou docházku, ani žádný jinak odpracovaný čas v ordinaci. Má zaměstnankyně zemřelého nárok na uhrazení náhrady mzdy a odvodů (zdravot. + sociál. pojištění) z dědického řízení? Za jak dlouhou dobu po smrti a v jaké výši? Děkuji, Šimon

ODPOVĚĎ:
Dle ustanovení § 342 odst. 1 zákona č. 262/2006 Sb. , zákoník práce, platí, že pokud po smrti fyzické osoby – zaměstnavatele nehodlá oprávněná osoba pokračovat v poskytování zdravotních služeb podle zákona o zdravotních službách pokračovat, zaniká základní pracovněprávní vztah (tedy pracovní poměr v daném případě) marným uplynutím lhůty 3 měsíců ode dne smrti zaměstnavatele.
K ukončení pracovního poměru tak není třeba žádného jiného jednání, výpovědi, či podobně, ale rozhodující je tam uplynutí dané lhůty.
Po tuto dobu má zaměstnankyně nárok na náhradu mzdy ve výši průměrného výdělku, i když žádnou práci pro zaměstnavatele nekonala. Tento nárok však musí uplatnit v probíhajícím dědickém řízení.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.