Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Budou mít nekvalifikovaní učitelé, kteří budou propuštěni podle nového Školského zákona platného od 1. 1. 2015 nárok na odstupné? Děkuji, Teodor

ODPOVĚĎ:
Nezahájí-li učitel nejpozději do konce roku 2014 studium ke zvýšení své kvalifikace v souladu s připravovanou novelou zákona o pedagogických pracovnících, bude jeho zaměstnavatel oprávněn rozvázat s ním pracovní poměr výpovědí dle § 52 písm. f) zákoníku práce. Podle tohoto ustanovení je možné dát zaměstnanci výpověď také tehdy, nesplňuje-li zaměstnanec předpoklady stanovené právními předpisy pro výkon sjednané práce nebo nesplňuje-li bez zavinění zaměstnavatele požadavky pro řádný výkon této práce.

Dle § 67/1 a 2 zákoníku práce náleží zaměstnanci odstupné pouze v případě, kdy je s ním pracovní poměr rozvázán výpovědí dle § 52 písm. a) až d) zákoníku práce (nebo dohodou z týchž důvodů). Odpověď na Váš dotaz tedy zní:
Zaměstnanci, se kterým je pracovní poměr rozvázán výpovědí (či dohodou) z důvodu dle § 52 písm. f) zákoníku práce (v tomto případě pro nedostatečnou kvalifikaci učitele dle zákona o pedagogických pracovnících), odstupné nenáleží.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.