Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Nebylo mi zdůvodněno nevyplacení části odměny - mám mzdový výměr, který je součástí pracovní smlouvy. Musí zaměstnavatel zdůvodnit nevyplacení (ústně nebo písemně)? Mohu protestovat, stěžovat si, požadovat zdůvodnění?  Děkuji, Pavlína

ODPOVĚĎ:
Mzdový výměr by měl obsahovat i způsob odměňování, pokud toto nestanoví pracovní smlouva nebo vnitřní předpis (§ 111 odst. 4 zákoníku práce). V některém z těchto dokumentů musí být tedy uvedeno, za jakých okolností máte nárok na odměnu, v jaké výši apod. Při vyplacení/nevyplacení odměny je pak nutno vycházet z těchto skutečností.
Zaměstnavatel by měl mít k dispozici podklad, ze kterého vychází při udělení či neudělení odměny, konkrétní postup (zda odměnu odůvodňuje i nikoliv) záleží na praxi zaměstnavatele.  
Stěžovat si, protestovat i požadovat zdůvodnění v každém případě můžete. Pokud Váš nesouhlas vyjádříte písemně a adresujete na zaměstnavatele (byť i prostřednictvím Vašeho přímého nadřízeného), měl by Vám zaměstnavatel písemně odpovědět.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.