Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem telefonní operátorka, mám HPP na dobu určitou, na zákaznické lince: objednávky, poptávky, fakturace, reklamace a poruchy. Chtěla bych se zeptat zda mají právo podle zákoníku práce za chybný hovor mi strhnout z výplaty 5000 Kč pokutu? Přijde mi to dost za nedokončený hovor (dotaz na poptávku zboží). Děkuji, Simona

ODPOVĚĎ:
Srážky ze mzdy mohou být dle ustanovení § 146 Zákoníku práce provedeny jen v následujících případech:
a)    v případech stanovených tímto zákonem nebo zvláštním zákonem,
b)    na základě dohody o srážkách ze mzdy nebo k uspokojení závazků zaměstnance,
c)    k úhradě členských příspěvků zaměstnance, který je členem odborové organizace, bylo-li to sjednáno v kolektivní smlouvě nebo na základě
písemné dohody mezi zaměstnavatelem a odborovou organizací a souhlasí-li s tím zaměstnanec, který je členem odborové organizace.

V jiných případech jsou srážky ze mzdy nepřípustné a v rozporu se Zákoníkam práce.
Zároveň dle ustanovení § 346b zákoníku práce platí, že zaměstnavatel nesmí zaměstnanci za porušení povinnosti vyplývající mu ze základního pracovněprávního vztahu ukládat peněžní postihy ani je od něho požadovat, to se nevztahuje na škodu, za kterou zaměstnanec odpovídá. Z daného ustanovení tedy vyplývá, že zaměstnavatel nemůže (s výjimkou náhrady škody) uložit zaměstnanci pokutu či jiný peněžitý postih, a to ani v případě, že by se na tom se zaměstnancem dohodl a zaměstnanec by s daným opatřením souhlasil. Ze strany zaměstnavatele by se jednalo o bezdůvodné obohacení.
Pokud Vám tedy byla ze mzdy neoprávněně stržena daná částka, můžete písemně vyzvat zaměstnavatele k jejímu doplacení na základě neoprávněnosti stržení s odvoláním na výše uvedená ustanovení zákoníku práce. Zároveň můžete podat podnět k místně příslušnému inspektorátu práce (podle sídla zaměstnavatele), který Váš podnět prošetří a uloží zaměstnavateli povinnost k nápravě a může mu uložit pokutu za přestupek či správní delikt. Vašeho nároku se pak lze domoci i soudní cestou (formou žaloby na vydání bezdůvodného obohacení/peněžitého plnění).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.