Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Úklidová firma, kde pracuji končí (31.7.2014). Oficiálně nám to ale neoznámila. Řekla, že můžeme pracovat pod vedením firmy, která nastupuje po nich. Mám nárok na odstupné nebo mi mohou říct, že mám jít na jinou pobočku v okrese? Ve smlouvě je totiž uvedeno místo výkonu celý okres (oblast).

Jak dlouho dopředu musí informovat zaměstnavatel zaměstnance, že firma končí? Mohlo již v tomto bodě dojít k pochybení a měla bych tak mít nárok na odstupné? Děkuji, Martina

ODPOVĚĎ:
Pokud dochází k převodu činností (části činností) nebo úkolů (části úkolů) zaměstnavatele na jiného zaměstnavatele, tj. na jiný subjekt, dochází dle ustanovení § 338 a násl. zákoníku práce k přechodu práv a povinností z pracovněvněprávních vztahů z dosavadního na nového zaměstnavatele. Tato skutečnost je věcí zaměstnavatele, nesouhlas zaměstnanců nemá na ni žádný vliv. Přesto zaměstnanci mají určitá práva plynoucí z toho, že by dále museli pracovat pro subjekt, který si nevybrali.
Dosavadní a přejímající zaměstnavatel jsou povinni před dnem nabytí účinnosti přechodu informovat odborovou organizaci a radu zaměstnanců o této skutečnosti, a to v dostatečném předstihu, nejpozději 30 dnů před přechodem práv a povinností. Pokud u zaměstnavatele nepůsobí odborová organizace ani rada zaměstnanců, jsou povinni předem informovat přímo zaměstnance, kteří budou převodem dotčeni. Nesplnění této povinnosti však nemá vliv na uskutečněný převod.
Pokud nesouhlasíte se změnou subjektu zaměstnavatele, můžete podat v souvislosti s přechodem práv a povinností z pracovněprávního vztahu dle ustanovení § 51a výpověď. Při výpovědi z tohoto důvodu je zkrácena výpovědní lhůta a platí, že pracovní poměr skončí nejpozději dnem, který předchází dni nabytí účinnosti přechodu práv a povinností z pracovněprávního vztahu. Výpověď dle tohoto ustanovení však můžete podat pouze nejpozději před dnem nabytí účinnosti přechodu.
Pokud zaměstnavatel nesplní svoji informační povinnost a Vy se tak předem o plánovaném převodu nedozvíte, může po dni účinnosti převodu podat pouze klasickou výpověď s dvouměsíční výpovědní dobou. Vzhledem k základním zásadám pracovněprávních vztahů (zásada svobody práce, zákaz nucené práce) se však domnívám, že byste nemohla být jakkoliv postižena za to, že pro nového zaměstnavatele nebude po dobu výpovědní doby vykonávat práci, pokud byste výpověď podala bez odkladu po převodu práv a povinnost a písemně o tom nového zaměstnavatele informovala. Odstupné Vám ale ani v případě výpovědi dle § 51a zákoníku práce, ani v případě klasické výpovědi náležet nebude.
Odstupné by Vám mohlo náležet pouze v případě, že byste pracovní poměr ukončila výpovědí, okamžitým zrušením nebo dohodu ve lhůtě dvou měsíců po nabytí účinnosti převodu a u soudu byste se domáhala určení, že k rozvázání pracovního poměru došlo z důvodu podstatného zhoršení pracovních podmínek právě v souvislosti s tímto převodem.
Pokud máte jako místo výkonu práce uveden okres, může Vám zaměstnavatel přidělovat práci na jiné pobočce v rámci okresu. Pokud by tato pobočka nepřecházela na přejímajícího zaměstnavatele, přechod práv a povinností z pracovněprávních vztahů by se Vás netýkal, bylo by ale nutné, aby Vás zaměstnavatel na jinou pobočku přidělil před nabytím účinnosti převodu, resp. předtím než s Vámi bude jednáno jako s dotčeným zaměstnancem převodu.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.