Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Nevyplacením části mzdy (nenárokové složky) se má vyplacená mzda dostala pod úroveň zaručené mzdy (minimální mzda). Mohu z tohoto důvodu okamžitě ukončit pracovní poměr? (není kolektivní smlouva, ani odbory) Děkuji, Jana.

ODPOVĚĎ:
Zaměstnavatel je povinen poskytovat zaměstnancům, jejichž mzda není sjednána v kolektivní smlouvě a zaměstnancům odměňovaných platem, mzdu nebo plat v určité minimální výši podle složitosti jejich práce. Tuto minimální výši stanoví vláda svým nařízením.
Ve Vašem případě bych nejprve písemně požádala zaměstnavatele o vysvětlení, proč nebyla vyplacena nenároková část mzdy a zároveň bych ho upozornila na skutečnost, že tímto se Vaše mzda dostala pod úroveň zaručené mzdy a tedy žádáte doplatek do této minimální výše podle ustanovení § 112 odst. 3 zákoníku práce.
Pokud by Vám zaměstnavatele neodpověděl nebo nedoplatil tento rozdíl, bylo by možné okamžitě zrušit pracovní poměr dle § 56 odst. 1 písm. b) zákoníku práce, protože zaměstnavatel nevyplatil zaměstnanci do 15-ti dnů ode dne splatnosti část mzdy. Přičemž mzda je splatná do konce kalendářního měsíce následujícího po měsíci, ve kterém byla práce vykonána. Poté běží teprve 15-ti denní lhůta, po jejímž uplynutí lze okamžitě zrušit pracovní poměr. Termín pravidelné výplaty mzdy u zaměstnavatele v tomto nehraje žádnou roli.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.