Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Podzim 2013 - během 2 měsíců mi zaměstnavatel nevyplatil bez předchozího písemného upozornění i zdůvodnění základní mzdu z jednoho 1/2 úvazku, který u něj mám (snaha uškodit mi). Ředitel „proškrtal“ mou nadřízenou podepsaný jediný výkaz společný pro oba 1/2 úvazky a rozhodl se jeden 1/2 úvazek neproplatit.

01/2014 jsem společnost vyzval k doplacení mzdy, prý údajně neodpovídají údaje o odpracované době v evidenčních listech za tyto dva měsíce, proto nebylo proplaceno. Já mám ale od své přímé nadřízené (s kterou jsem v minulosti řešil a nadále řeším docházku, výběry volna za přesčasové hodiny, výběr dovolené apod.) podepsané výkazy práce stejně jako v několika předchozích letech. Mám potvrzené, že jsem odpracoval celý měsíční fond hodin (i když navíc sem fyzicky odpracoval několik hodin přesčasů a také si za některé přesčasové hodiny vybral náhradní volno). Též na výplatní pásce za tyto dva měsíce mám v kolonce odpracované hodiny plný počet hodin. Děkuji, Svatopluk

ODPOVĚĎ:
Pokud Vám nebyla řádná mzda včetně příplatků, máte možnost dluh vymáhat soudní cestou. Je možné také podat podnět na inspektorátu práce, avšak ani kontrola ze strany inspektorátu nemusí zaručit, že své peníze dostanete, neboť inspektorát je orgán kontrolní a nemůže vymáhat soukromoprávní nároky.
Současně je možné využít § 56 odst. 1 písm. b)zákoníku práce a okamžitě zrušit pracovní poměr s tím, že máte nárok na 2 mzdy jako náhradu za dobu výpovědní doby, která v tomto případě neplyne.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.