Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Prosím o radu ve věci, neoprávněné srážky ze mzdy a zadržení mzdy. Z výplaty mzdy za měsíc duben 2013 tj. v květnu, srazil mému manželovi bez souhlasu a předchozího projednání jeho zaměstnavatel 8.000 Kč za škodnou událost. Jeho základní mzda je 10.000 Kč, takže za ten měsíc nedostal ani zákonné minimum.

Vyzvali jsme zaměstnavatele písemně k vydání zbývající mzdy, jelikož manžel uvedenou škodu odmítl, s tím, že není jeho vinou. Nyní - za měsíc červen 2013 nevyplatil mzdu v červenci vůbec, na manželův dotaz mu bylo sděleno, že mu mzdu pozastavili do vyřízení škodné události. Manžel odmítl dodatečně podepsat škodní protokol, takže může jít o formu nátlaku. Můžeme dát podnět k soudnímu jednání? Děkuji, Hanka

ODPOVĚĎ:
Zaměstnavatel se dopouští porušení Zákoníku práce.
1) zaměstnavatel nemůže pozastavit výplatu mzdy a to nikdy. Ani s poukazem na způsobenou škodu, ani při trestním jednání zaměstnance. Mzda musí být vždy vyplacena ve výplatním termínu.
2) ze mzdy je možné strhnout jen zákonné odvody a dále je možné strhnout ze mzdy jen na základě exekučního příkazu a poslední případ je uzavřená dohoda o srážkách ze mzdy.

Jiný případ je pak škoda způsobená zaměstnancem. Pokud dojde ke škodě, za kterou odpovídá zaměstnanec, opět mu nemůže být ze mzdy nic strženo, ale je nutné uzavřít písemnou dohodu o způsobu náhrady škody a okolnosti škody musí být samozřejmě také projednány do 1 měsíce ode dne vzniku škody. Ve Vašem případě doporučuji žalovat zaměstnavatele o zaplacení dlužné mzdy.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.