Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Od 03/2009 jsem zaměstnancem firmy, která se dělí na několik samostatných, na sobě nezávislých částí, i ve smlouvě toho rozdělění bylo zaznamenáno. 2012 začala mít firma problémy, nastalo velké propouštění, já byla 08/2012 sesazena ze své funkce a dostala jsem i nový mzdový výměr s novou smlouvou.

Nato jsem zjistila, že jsem těhotná, což mě uchránilo od propouštění, které ve velkém probíhalo do konce 2012. Od 01/2013 jsem byla v dočasné pracovní neschopnosti DPN a od února 2013 nastoupila na mateřskou dovolenou. Chvíli nato naše firma propustila během 3 měsíců téměř všechny zaměstnance, krom pár lidí, kteří přestoupili na jiný pracovní úsek, který z důvodu úspor nyní sídlí na stejném místě. Nyní čerpám řádnou dovolenou, než nastoupím na rodičovskou dovolenou a zajímalo by mě, zda by šlo ukončit nějak můj pracovní poměr (nyní) s tím, abych nepřišla o odstupné za odpracované roky? Jelikož nevím, jak to po 3 letech bude vypadat mám obavu, že by mi nabídli také místo v té jiné části firmy a vzhledem k dálce a směnovému režimu jaký je tam nastaven, by pro mě bylo nemožné dojíždět a musela bych dát výpověď. Děkuji, Zdena

ODPOVĚĎ:
Nárok na odstupné má zaměstnanec jak při výpovědi tak v případě dohody, pokud je důvodem ukončení organizační změna - § 52 písm. a), b), c) zákoníku práce - vizte § 67 Zákoníku práce. Zvláštním případem je pak odstupné při výpovědi ze zdravotních důvodů (§52 písm. d), což ale není váš případ. Zásadní problém je však v tom, že na dohodě se musí obě strany dohodnout. A při výpovědi ze strany zaměstnavatele nemůžete ovlivnit důvod, který bude ve výpovědi z jeho strany uveden. Nárok na odstupné samozřejmě nemáte, pokud byste výpověď podávala sama, a to už z jakéhokoli důvodu.
Tedy závěrem, je třeba, aby jste dostala výpověď nebo uzavřela dohodu se zaměstnavatelem z organizačních důvodů.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.