Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Zaměstnavatel výplatu předává v hotovosti, tak si pro ni pokaždé musíme dojet. Účetní poslala SMS, že výplaty budou ve čtvrtek 18.7. na obchodě. Tím, že já od 1.7. 2013 u tohoto zaměstnavatele už nepracuji, tak jsem psala vedoucí co tuto provozovnu má na starost a předává nám výplaty, že si ve čtvrtek dopoledne pro výplatu dojedu a ona, že bude na provozovně - až v pondělí, že si mám dojet až v pondělí.

Ale já se stěhuji a už si pro výplatu nebudu moci dojet, je to 300 km daleko, na účet ji neposílají, ani složenkou. Jak to mám řešit? Ve smlouvě je, že máme výplatní dny od 10 do 25 dne v měsíci, ale pokud už jí účetní poslala po řidičích, které nám ji vozí a bude ve čtvrtek, tak ji přece zadržovat nesmí ani vedoucí. Děkuji, Daniela

ODPOVĚĎ:
Na úvod bych ráda upřesnila, že nejde o výplatu, ale o mzdu (v soukromém sektoru je odměna za odvedenou práci mzda, ve státním sektoru se pak jedná o výplatu).
Předně je nutné zjistit, co ohledně vyplacení mzdy máte v pracovní smlouvě nebo dohodě, tedy jaký způsob výplacení, zda v hotovosti či na účet, jste si sjednali. Toto ujednání je pak závazné.

§ 142 odst. 3 hovoří o tom, že pokud si nesjednáte něco jiného, vyplácí se mzda v hotovosti na pracovišti a to v pracovní době. Obvykle bývá ale sjednáno vyplácení mzdy na bankovní účet zaměstnance.

Dále, § 142 odst. 3 stanoví, že "nemůže-li se zaměstnanec dostavit k výplacení mzdy ze vážných důvodů, zašle mu zaměstnavatel mzdu nebo plat v pravidelném termínu, popřípadě nejpozději v nejbližší následující pracovní den na svůj náklad a nebezpečí, pokud se se zaměstnancem nedohodli na jiném termínu nebo způsobu výplaty mzdy nebo výplaty."
Současná právní úprava neumožňuje jednostranně požadovat po zaměstnavateli výplatu mzdy na bankovní účet, § 143 hovoří o dohodě mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem.

Souhrnně máte 3 možnosti:
•    v pracovní smlouvě je uveden způsob výplaty na účet, pak jej požadujte
•    odvolat se na ust. § 142 odst. 3, věta druhá a požadovat výplatu mzdy na účet s poukazem, že se nemůžete z vážných důvodů (stěhování do jiného kraje) k výplatě mzdy v hotovosti dostavit
•    zplnomocnit jinou osobu k převzetí mzdy v hotovosti (§ 142 odst. 6 zákoníku práce)

Každopádně bez Vašeho souhlasu mzdu nemůže předat zaměstnavatel jiné osobě, dokonce i manžel potřebuje plnou moc a už vůbec ji nemůže zadržovat.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.