Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Od 1.4.2011 mám smlouvu a řídím 6 pracovníků. Firma mi ale nikdy nepřiznala příplatek za vedení v prvním stupni. Lze tento nárok právně vymáhat? Lze toto vymoci i zpětně? A jak to prosím je? Co podřízený člověk, to jedno procento? Děkuji, Pavlína

ODPOVĚĎ:
U Vašeho dotazu je podstatné, zda jste zaměstnancem ve veřejné správě (pobíráte plat) nebo nikoli (soukromý zaměstnavatel, pobíráte mzdu). Pokud nejste "státním" zaměstnancem (uvádíte „firma mi nepřiznala“), ze zákona na příplatek za vedení nárok nemáte.
Nárok byste měl, pokud by se k jeho poskytování zaměstnavatel zavázal v pracovní smlouvě nebo např. mzdovém výměru. Dále pokud by takový příplatek poskytoval ostatním vedoucím zaměstnancům na stejné nebo obdobné pozici (v tomto případě by se dopouštěl diskriminace). Pak samozřejmě dlužnou složku mzdy můžete po zaměstnavateli vymáhat a to včetně úroku z prodlení. Zde je potřeba vyzvat zaměstnavatele k nápravě a poté svůj nárok uplatnit žalobou u soudu.
Co se týče „zpětného“ vymáhání zde platí omezení promlčecí lhůtou, která činí tři roky (tzn., že je možné vymáhat dluh tři roky zpětně, aby nedošlo ze strany zaměstnavatele k námitce promlčení a tato námitka nebyla soudem přijata jako relevantní).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.