Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Je mi 67 let a pracuji 30 let jako lesní dělník. Pracovní smlouvu mám na dobu neurčitou a pět let pobírám starobní důchod. Nedávno jsem měl pracovní úraz a v současné době jsem stále v pracovní neschopnosti. Dg. ruptura šlachy bicepsu - utržení svalu s trvalým oslabení svalové síly o 4/5. Práci nemohu vykonávat, lehčí práce v našem oboru není.

Zřejmě dostanu výpověď, mám právo na odškodnění a může se mnou zaměstnavatel ukončit pracovní poměr na základě toho, že pro mne nemá náhradní práci. Děkuji, David

ODPOVĚĎ:
Podle zákoníku práce zaměstnavatel odpovídá zaměstnanci za škodu vzniklou pracovním úrazem, jestliže škoda vznikla při plnění pracovních úkolů nebo v přímé souvislosti s ním. Zaměstnavatel je povinen nahradit škodu, i když dodržel povinnosti vyplývající z právních a ostatních předpisů k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, pokud se odpovědnosti zcela nebo zčásti nezprostí.
Zprostit se odpovědnosti by zaměstnavatel mohl v případě, že postižený zaměstnanec svým zaviněním porušil právní, nebo ostatní předpisy anebo pokyny k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci BOZP (např. nepoužil přikázané pracovní pomůcky), ačkoliv s nimi byl řádně seznámen a jejich znalost a dodržování byly soustavně vyžadovány a kontrolovány, nebo v důsledku opilosti postiženého zaměstnance nebo v důsledku zneužití jiných návykových látek a zaměstnavatel nemohl škodě zabránit, a že tyto skutečnosti byly jedinou příčinou škody. Zaměstnavatel by Vám tedy měl poskytnout náhradu za ztrátu na výdělku (jedná se o rozdíl mezi nemocenskou a výši předešlé mzdy), bolestné a stížení společenského uplatnění (jedná se o bodové ohodnocení úrazu ošetřujícím lékařem), náklady spojené s léčením (kupříkladu regulační poplatky u lékaře) a věcnou škodu (pokud při zranění došlo kupříkladu k poškození oděvu.
Doporučuji škodu vzniklou pracovním úrazem vyčíslit a s nárokem zaměstnavatele seznámit. Zákoník práce skutečné zná výpověď danou zaměstnavatelem z důvodu, že zaměstnanec nesmí podle lékařského posudku vydaného poskytovatelem pracovnělékařských služeb zařízením závodní preventivní péče nebo rozhodnutí příslušného správního orgánu příslušného správního úřadu, který lékařský posudek přezkoumává, dále konat dosavadní práci pro pracovní úraz. V takovém případě Vám však náleží odstupné ve výši dvanáctinásobku průměrného výdělku.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.