Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Od 12/2011 pracuji externě v energetické firmě. Mezi touto firmou a firmou, pro kterou pracuji existuje smlouva o poskytování služeb, ovšem v té nejsem jmenovitě uvedena a od svého zaměstnavatele nemám dodatek, s tím, že pracuji jako externista. Ústně jsme se dohodli na odměně 150 Kč/hod. a že budu každý měsíc zasílat výkaz hodin.

Na základě výkazu můj zaměstnavatel vystaví fakturu na energetickou firmu a ta ji hradí mému zaměstnavateli, který mi peníze vyplácí. Mám smlouvu HPP (do 31.1.2013), kde byla uvedena mzda 8.000 Kč a zbytek mi vyplatil do 2 dohod o provedení práce, tedy DPP (každá na jinou firmu), kde si zaměstnavatel pohlídal, aby nepřesáhl 10.000 Kč kvůli odvodům. Vím, že tento postup není správný, ale jinou možnost jsem neměla. Naneštěstí došlo k tomu, že firma, kde mám HPP je v insolvenčním řízení (návrh podán dne 12.02.2013) a druhá firma, kde mám 1 z DPP taktéž. Zaměstnavatel mi dluží výplatu za prosinec 2012 a leden 2013 (cca 45.000 Kč) a nevím, jakým způsobem doložit, že mi částku dluží. K dohodě o provedení práce, tedy DPP nemám nic jako je mzdový výměr a o výplatních páskách ani nemluvím. Předem děkuji za radu. Gabriela

ODPOVĚĎ:
Doporučuji se spojit s ustanoveným insolvenčním správcem jednotlivých společností. Ten by měl mít k dispozici účetnictví společnosti a z něho by mělo být zřejmé, že Vám byla pravidelně zasílána mzda (odměna za DPP) a že společnost odváděla povinné odvody. Samozřejmě je potřeba prokázat Váš nárok na nevyplacenou mzdu a to především pracovní smlouvou, DPP, mzdovým listem či výplatními páskami. Můžete se též obrátit na ČSSZ a zjistit, zda za Vás zaměstnavatel odváděl povinné odvody.
Jak jsem ale uváděla výše, je potřeba kontaktovat přiděleného insolvenčního správce a s tím tuto záležitost prokonzultovat. Kdo je insolvenčním správcem společnosti zjistíte z insolvenčního rejstříku, který je dostupný zde:
https://isir.justice.cz/isir/common/index.do

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.