Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Zaměstnanec, obchodní zástupce, přestal navštěvovat obchody, falšoval vyplňování formulářů, deníku jízd apod. Rozvázal jsem s ním pracovní poměr s okamžitou platností. Při předávání zbylého zboží mi řekl před svědkem: "jsem si vědom, dlužím za telefon apod. a tak mi žádné peníze z výplaty neposílejte."

Mimo pohyblivé složky odměn, kterou mu samozřejmě nedám, tak měl i pevnou složku 10.000,- Kč. Mohu mu tuto částku neposlat, zaslat mu pouze vyúčtování dluhu a tím si jeho dluh uhradit? Udělal bych zápis o jeho výroku a svědek by mi jej podepsal. Protože mi nevrátil všechno převzaté zboží, ani nezaplatil, tak jeho dluh u mě činí cca 45.000 Kč. Je to vymahatelné a jak? Když vystavím fakturu a on mi jí nezaplatí, tak ještě navíc státu odvedu DPH a budu mít škodu větší. Děkuji, Dalimil

ODPOVĚĎ:
Souhlas o stržení dlužné částky ze mzdy by musel být písemný a podepsaný příslušným zaměstnancem, jinak peníze nestrhávejte (a to ani když máte svědka).
Jste-li schopen prokázat, jaká škoda Vám vznikla, postupujte následovně:
Na dlužnou částku bývalého zaměstnance upozorněte, předložte mu uznání dluhu a navrhněte splátkový kalendář (pokuste se o nějaké smírné řešení sporu; uznání dluhu je důležité - stanovuje novou 10tiletou promlčecí lhůtu na vymáhání dluhu) a upozorněte ho na možnost žaloby. Následně pak podejte žalobu na náhradu škody.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.