Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Od ledna jsem v pracovní neschopnosti, zánět šlach na levé ruce, způsobené přetížením v zaměstnaní. V červnu jsem dala svoji zdravotní dokumentaci k přešetření na pracovní lékařství, bylo mě odpovězeno že to není nemoc z povolání. Nyní jsem týden po operaci šlach. Cítím se poškozená, jsem vyřazena ze společenského života, na dávkách nemocenské a na vycházkách. Firma mě neprodloužila pracovní poměr, který trval do 30.9.

Takových lidí jako jsem já se snaží rychle zbavit, jakmile zjistí, že mají zdravotní problémy z práce. Zápočtový list mě vydají až ukončím pracovní neschopnost a projdu výstupní lékařskou prohlídkou. Mám nárok na nějaké odškodnění nebo doplatek nemocenské do mojí průměrné mzdy. Děkuji, Helena

ODPOVĚĎ:
Doporučila bych obrátit se na inspekci práce a zjistit, jak efektivně postupovat před tím, než podáte žalobu na soud. Inspekce práce  má pravomoci, aby se se zaměstnavatelem spojila a situaci prošetřila.

Dále si nechte vyhotovit nezávislý znalecký posudek od lékaře, v němž bude uvedeno, co bylo příčinou toho, že jste musela být operována a jaké zákroky jste musela podstoupit.

Posudek zaměstnavateli předložte a vyrozumněte ho o tom, že se hodláte bránit soudní cestou. Pokud svůj postoj nezmění, nezbývá Vám než žalovat zaměstnavatele na náhradu škody na zdraví, která byla způsobena nemocí z povolání.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.