Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Můj syn pracuje ve firmě na prodejně, kde byla provedena roční inventura s poměrně vysokým mankem. Firma dala všem zaměstnancům tuto částku k úhradě tím, že jim na půl roku sebrala celé osobní hodnocení. Tato siatuace nastala již několikrát. Má podepsanou hmotnou zodpovědnost.

Má na toto firma právo, pokud z její strany není prodejna jakýmkoliv způsobem zabezpečena a zabezpečení neustále odmítá? 3 - 7 zaměstnanců na tak velké prodejně rozhodně nemohou uhlídat zboží, zabezpečit pokladnu, obsluhovat zákazníky na prodejně, starat se o prostory mimo prodejnu. Má syn nějakou možnost obrany? Děkuji, Valérie

ODPOVĚĎ:
Váš syn by se zprostil odpovědnosti, pokud by se mu podařilo prokázat, že zaměstnavatel zanedbal svou povinnost. Musel by prokázat, že zaměstnavatel sám nevyvinul potřebnou péči o zabezpečení zboží. Dokáže to ale jedině před soudem – musel by podat žalobu na určení neplatnosti odpovědnosti za škodu a prokázat svá tvrzení prostřednictvím potřebných důkazů.

Okamžitě se může bránit vypovězením hmotné odpovědnosti.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.