Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Přítel pracuje jako řidič dodávky. Po naložení zboží do auta (v areálu pekárny) naboural druhou dodávku. Druhý řidič nepředpokládal, že bude couvat a zastavil těsně za ním, jenže to nebylo v bočním zrcátku vidět. Škoda vznikla pouze na autě druhého zaměstnance a to ve výši cca 20tis (dle zaměstnavatele).

Tu chce nyní strhnout příteli z platu. S tím ovšem přítel nesouhlasí. Jak se dá bránit? K nehodě nebyla přivolána policie a nejsou žádní svědci (jen on a řidič). Žádné písemné vyrozumění ani vyúčtování nákladů na opravu od zaměstnavatele také nedostal. Navíc, jak prokázat, čí vina to byla, když se nejedná o běžnou pozemní komunikaci, kde platí silniční pravidla (myslím tím nedodržení bezpečného rozestupu mezi vozidly). Předem díky za odpověď, Dana

ODPOVĚĎ:
Pokud zaměstnanec způsobí zaměstnavateli škodu, pak mu zaměstnavatel musí oznámit, o jakou škodu se jednalo a jakou částku po něm požaduje. Zákon sice pro nedodržení této povinnosti ze strany zaměstnavatele nezná žádnou sankci, ale zaměstnavatel na druhou stranu nemůže bez svolení zaměstnance libovolně srazit ze mzdy částku, která dle jeho mínění odpovídá škodě. Pokud by tak zaměstnavatel učinil, mohl by zaměstnanec po něm požadovat vrácení bezdůvodného obohacení. Postup zaměstnavatele by tedy měl být takový, že vyčíslí škodu, která mu vznikla, oznámí ji zaměstnanci a požaduje po něm úhradu. Zaměstnanec zde musí plnit dobrovolně. Ano, může se stát, že platba zaměstnavateli ze strany zaměstnance proběhne tak, že je mu částka stržena z platu, ale s tím musí zaměstnanec výslovně souhlasit. Pokud zaměstnanec s vyčíslenou škodou nesouhlasí, oznámí zaměstnavateli, nejlépe písemně, svoje důvody, které ho vedou k odmítnutí škodu uhradit. Pokud zaměstnavatel trvá na úhradě a se zaměstnancem se nedohodnou, pak musí zaměstnavatel danou částku žalovat u soudu.
Prokázání viny v tomto případě je na straně zaměstnavatele, domnívám se však, že zde budou platit obecná pravidla ochrany zaměstnavatelova majetku, tj. pokud couvu s autem, musím se přesvědčit, že mi nestojí nic v cestě a je jedno, zda je to automobil, či cokoliv jiného.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.