Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

28.4.2016 jsem jako řidič MKD měl vážnou nehodu v Německu. Vozidlo bylo odtaženo na parkoviště zprvu v Německu. Z vozidla bylo odcizeno co nebylo zničeno nehodou, jednalo se o věci denní potřeby pro výkon práce řidiče v MKD. Škodu jsem vyčíslil na 25.000 Kč po amortizaci. Zaměstnavatel mi neumožnil jet v ČR k vozu si pro věci, že tam pojede sám.

Poté mě volal, že ve vozidle nic není. Chtěl jsem podat trestní oznámení neboť nevím kde k odcizení došlo zda v Německu nebo po přivezení vozu do ČR. Zaměstnavatele jsem vyzval k úhradě věcné škody dle zákoníku práce a ponížil částku na 13.000 Kč s tím, když škodu uhradí do 2.6.2016. Sám mi navrhl uhrazení škody oproti nepodání trestního oznámení. Do dnešního dne škodu neuhradil, a nereaguje na emaily. 2.6.2016 před půlnocí mi psala email pojišťovací makléřka, že zaměstnavatele zastupuje a škodu mám vymáhat u nich, ale že to bude trvat déle. Jsem stále na dočasné pracovní neschopnosti a už nevím jak peníze získat, můj plat činil 10.000 Kč a mám velké výdaje i na léky a s léčením vše spojené. Musel jsem si nakoupit i odcizené ošacení.
Děkuji, Kamil

ODPOVĚĎ:
Z dotazu nevyplývá, zda je Vámi utrpěnou újmu na zdraví možné kvalifikovat jako pracovní úraz či nikoli. Dle § 271k/1 zákoníku práce je pracovním úrazem poškození zdraví zaměstnance, došlo-li k němu nezávisle na jeho vůli krátkodobým, náhlým a násilným působením zevních vlivů při plnění pracovních úkolů nebo v přímé souvislosti s ním. Zaměstnavatel je povinen nahradit zaměstnanci škodu nebo nemajetkovou újmu vzniklou pracovním úrazem, jestliže škoda nebo nemajetková újma vznikla při plnění pracovních úkolů nebo v přímé souvislosti s ním (§ 269/1 zákoníku práce). Ve své odpovědi budu předpokládat, že se ve Vašem případě o pracovní úraz jednalo.
V první řadě Vám lze doporučit navázat komunikaci se zaměstnavatelem a získat od něj potvrzení o tom, že Vámi utrpěnou újmu na zdraví považuje za pracovní úraz (vzhledem k tomu, že Váš zaměstnavatel předal věc k vyřízení pojišťovně, předpokládám, že újmu na zdraví za pracovní úraz skutečně považuje).
Přestože bude Vaše odškodnění vyřizovat pojišťovna Vašeho zaměstnavatele, odpovídá za Vámi utrpěnou újmu výhradně Váš zaměstnavatel. Komunikaci Vám proto doporučuji vést s oběma těmito subjekty.
V souvislosti s pracovním úrazem máte v zásadě nárok na tato základní odškodnění:
- náhrada za ztrátu na výdělku po dobu pracovní neschopnosti (na tomto místě připomínám, že dle § 271m/2 zákoníku práce je zaměstnavatel, popř. za něj jeho pojišťovna, povinen vyplácet zaměstnanci náhradu za ztrátu na výdělku pravidelně jednou měsíčně, pokud nedohodl se zaměstnancem jiný způsob výplaty, jste-li tedy v současné době dočasně práce neschopný, je Váš zaměstnavatel povinen vyplácet Vám tuto náhradu každý měsíc),
- náhrada za ztrátu na výdělku po skončení pracovní neschopnosti (i v tomto případě platí shora uvedené),
- náhrada za bolest a ztížení společenského uplatnění (tyto náhrady lze poskytnout dle ustálenosti Vašeho zdravotního stavu),
- účelně vynaložené náklady spojené s léčením (jste-li v současné chvíli schopen prokázat, jaké náklady spojené s léčením Vám dosud vznikly, není důvod, aby Vám nebyla tato náhrada poskytnuta již nyní),
- náhrada věcné škody (při určení výše škody na věci se vychází z obvyklé ceny v době poškození nebo ztráty a zohlední se, co poškozený musí k obnovení nebo nahrazení funkce věci účelně vynaložit, jak vyplývá z § 272 zákoníku práce, rovněž tato náhrada Vám může být poskytnuta ihned).
Je pravdou, že vyřízení škodní události může pojišťovně nějaký čas trvat, v tomto ohledu je důležité, abyste pojišťovně dodal veškeré jí požadované dokumenty. Bude-li dle Vašeho názoru vyřízení věci trvat pojišťovně příliš dlouho, doporučuji Vám se obrátit s urgencí na Vašeho zaměstnavatele (neboť za újmu odpovídá pouze on).
Nebude-li pojišťovna (či Váš zaměstnavatel) ochotna Vás odškodnit, nezbude Vám, než se v této věci obrátit s žalobou na soud. Pro učinění tohoto kroku Vám doporučuji advokátní zastoupení:
www.advokatikomora.cz
_______________________

Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 262/2006 Sb. , zákoník práce
Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.