Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem přes pracovní agenturu zaměstnaná u jedné oděvní firmy. Dne 16.2.2015 mi byly z šatny, kde jsem měla odložené své osobní věci, odcizeny peníze z peněženky (částka 2500 Kč). Tento incident je zaprotokolován Městskou policií. Jelikož viník je neznámý a v prostorách nejsou kamery, které by umožnily jeho identifikaci, chtěla jsem tak získat náhradu škody od svého zaměstnavatele.

V pracovní smlouvě je mým zaměstnavatelem pracovní agentura. Ve smlouvě, uzavřenou mezi mnou a pracovní agenturou, je napsáno, že zaměstnavatel hradí škodu podle zákoníku práce. I přesto mi agentura odmítá vyplatit náhradu škody. Neustále se na něco vymlouvá například, že nejsou na tohle pojištění nebo že jsem měla mít své věci ve skřínce. Nikdy mě však nebyla skříňka poskytnuta a nebylo mi ani řečeno, že je nutnost mít věci takto uschovány. Má zaměstnavatel právo mi škodu neuhradit, přestože se ve smlouvě na zákoník práce odkazuje? Jak bych prosím měla postupovat? Mám právo na uhrazení škody? Musí mi škodu agentura zaplatit? Děkuji za rady. Julie

ODPOVĚĎ:
V § 309 odst. 4 zákona č. 262/2006 Sb. , zákoník práce, v platném znění se stanoví agentuře povinnost uhradit jejímu zaměstnanci škodu, která mu vznikla u uživatele při plnění pracovních úkolů nebo v přímé souvislosti s ním. Agentura práce má následně možnost se domáhat náhrady této škody vůči uživateli.
Pokud tedy byly splněny podmínky pro odpovědnost zaměstnavatele za škodu, pak agentura má povinnost tuto škodu uhradit. Odůvodnění, že není za tímto účelem pojištění, je bezvýznamné. Pokud agentura argumentuje tím, že jste měla mít věci jinde, než jste měla, obraťte se na uživatele a žádejte jeho vyjádření o dané věci. Písemně žádejte agenturu o úhradu škody, případně mžete podat písemný podnět k inspektorátu práce na porušení zákona ze strany agentury. V krajním případě byste se musela zaplacení škody domáhat u soudu.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.