Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

08/2012 mi skončila mateřská dovolená, bohužel jsem od zaměstnavatele dostala výpověď. Moje pracovní místo bylo údajně zrušeno, ale kolegyně, kterou místo mě dosadili, vykonává tu stejnou činnost. Jen snad změnili název funkce - prý se to tak v praxi dělá a proti tomu se nedá nijak bránit. Je to pravda?

Podepsala jsem neplacené volno a rok jsem žila jen s ČID. Nyní se blíží rok od nástupu na neplacené volno a nevím, jak bych měla postupovat ohledně výpovědi. Vyzve mne zaměstnavatel nebo se musím postarat sama. Chce mi dát výpověď dohodou, ale na to nechci přistoupit. Mohu si toto dovolit po neplaceném volnu? Byla mi nabídnuta zaměstnavatelem rekvalifikace. Co to znamená? Podnik mi bude platit rekvalifikaci na dané místo nebo je jedno jestli budu mít uplatnění u něj nebo někde jinde? A jak to bude s odstupným? Nyní za mne platil stát zdravotní pojištění (mám dítě ve školce, ale pobírám ČID). Jak to bude, když dostanu odstupné a budu pracovat na dohodu o provedení práce. Bude i nadále za mne stát platit zdravotní pojišťění? Děkuji, Dana

ODPOVĚĎ:
1. Pokud bylo Vaše místo zrušeno, náleží Vám výpověď z organizačního důvodu (§ 52 písm. c) zákoníku práce - nadbytečnost) s nárokem na odstupné. Tomuto zrušení místa musí předcházet rozhodnutí o zrušení místa a samozřejmě nesmí jít jen o předstíraný úkon, ale skutečně musí jít o zrušení, ne jen o změnu názvu pozice). Bránit se proti tomu samozřejmě dá v rámci žaloby na neplatnost skončení poměru, kterou podáváte Vy, jako osoba, která dostala výpověď pro nadbytečnost.
2. Pokud Vás již nechce zaměstnavatel zaměstnávat, musí Vám dát výpověď, příp. navrhne dohodu o skončení pracovního poměru. Nic jako výpověď dohodou neexistuje a to proto, že výpověď je jednostranný právní úkon (zaměstnavatele nebo zaměstnance) a dohoda dvoustranný (obě strany se ústně dohodly a následně svou ústní dohodu stvrdily písemně).
Abyste měla nárok na odstupné, musí být ve výpovědi, příp. v dohodě o ukončení pracovního poměru, uveden právě organizační důvod - nadbytečnost. Nepodepisujte takový úkon, ze kterého toto neplyne (dohodu, ve které není jasně uvedeno, že je z organizačních důvodů). Do podepsání dohody Vás nutit nemůže, výpověď Vám však pouze oznamuje (vizte výše).
3. Pokud nebudete s daným ukončením souhlasit, musíte se obrátit do 2 měs. na soud dle § 72 zákoníku práce s určením neplatnosti skončení pracovního poměru.
4. Nevím, co se myslí "rekvalifikací," protože tu zajišťuje Úřad práce. Zřejmě Vás chce proškolit na výkon jiné pracovní pozice, což můžete i odmítnout. Máte nárok na výkon té práce, kterou máte v pracovní smlouvě. Pokud samozřejmě neskončíte u zaměstnavatele a budete přeřazena na jinou pracovní pozici, žádné odstupné Vám v tu chvíli nenáleží.
5. Pokud pracujete na dohodu o provedení práce DPP, zákonné odvody platí zaměstnavatel až při výdělku nad 10.000 Kč. Zda za Vás bude i nadále platit tyto odvody stát je třeba si ověřit na správě sociálního zabezpečení, neboť invalidní důchod se dělí na tři kategorie.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.