Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Na základě posudku závodního lékaře, kterému jsem dodal jednu zprávu z předběžného vyšetření, jsem dostal dne 3.9.12 výpověď dle §52 písmene e) Zákoníku práce. 27.9. 12 jsem šel na radu lékaře na dočasnou pracovní neschopnost DPN (která trvá dosud), jelikož jsem podstupoval vyšetření ohledně nemoci z povolání.

02/2013 mi byla uznána nemoc z povolání, a přiznána zpětně k 8.8. 12, kdy byl zjištěn první nález. Dvakrát jsem žádal zaměstnavatele o zrušení stávající výpovědi, protože mi náleží výpověď dle § 52 pism. d) Zákoníku práce, ale vždy mi odpověděl, že na své výpovědi trvá.
- Dá se tato výpověď ještě nějak zneplatnit nebo již pouze podáním žaloby k soudu?
- Pokud by mi byl přiznán 3. stupeň invalidního důchodu ještě v neschopnosti, jak to bude s výpovědí, která ještě nezapočala? Bude neplatná nebo se důchod pozastaví a výpověď poběží? Nebo důchod poběží souběžně s výpovědí?
Dle mého názoru byla výpověď účelová. Zaměstnavatel mě oklamal tím, že mám zůstat doma na průměrné mzdě do vyřešení mé nemoci. Věděl již od 08/2012, že podstupuji vyšetření ohledně nemoci z povolání. Děkuji. Zdeněk

ODPOVĚĎ:
Bohužel Vás musím zklamat, jelikož o neplatnosti výpovědi může rozhodnout jen soud, „zneplatnit“ výpověď není možné jiným způsobem. Vy jste s největší pravděpodobností ale promeškala dvouměsíční lhůtu dle § 72 zákoníku práce k podání návrhu na určení neplatnosti výpovědi z pracovního poměru, která se počítá ode dne, kdy měl pracovní poměr skončit. Tato lhůta je propadná, tzv. soud ji nemůže prominout ani omluvit. Jediná výjimka je případ, pokud by Vám výpověď nebyla řádně doručena, tj. buď osobně nebo do vlastních rukou poštou, pak by výpověď nebyla účinná a Vy byste se mohl domáhat existence pracovního poměru. Pokud k této skutečnosti nedošlo a výpověď jste převzala osobně či do vlastních rukou, pak pracovní poměr skončil uplynutím výpovědní doby a tuto okolnost není možné nijak zvrátit.

Nicméně v úvahu přichází možnost žaloby o náhradu za ztrátu na výdělku po dobu pracovní neschopnosti a po jejím skončení v souvislosti s pracovním úrazem či nemocí z povolání (§ 369 a násl. zákoníku práce), zde se musíte obrátit na civilní soud dle sídla zaměstnavatele s návrhem. Konkrétně § 371 zákoníku práce hovoří o náhradě za ztrátu na výdělku při uznání invalidity, o které sama píšete. Samozřejmě je nutné u soudu prokázat vznik nemoci z povolání lékařskými posudky a rozdíl mezi dosahovaným výdělkem a výdělkem současným.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.