Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Dostal jsem od zaměstnavatele dvouměsíční výpověď - paragraf 52/c, ke dni 31.1.2012. Firma je od 1.4.2012 v konkurzu. Ke dnešnímu dni 28.1.2013, mi firma dluží částku, za nevyplacenou mzdu za měsíc leden 2012 a část tříměsíčního odstupného (část již vyplatil úřad práce), v celkové dlužné výši cca 13 tisíc korun, v podobě přihlášené pohledávky.

Tímto jsem se dostal na jaře 2012 do finančních problémů, za pozdní pravidelné platby bance a firem dodávající energie, v celkové částce cca 5.000 Kč.
-Lze tyto nedobrovolné výdaje nyní nárokovat u insolvenčního správce?
-Lze si nárokovat penalizací, či úroky, z dlužné částky za oněch 13 tisíc korun, za dosud nevyplacenou mzdu a odstupné?
Onu částku 5 tisic korun jsem též zahrnul do přihlášky pohledávky, ale dle sdělení insolvenčního správce tato částka prý není nárokovatelná. Děkuji, Šimon

ODPOVĚĎ:
Částku ve výši 5000,- Kč skutečně není možné u insolvenčního správce nárokovat, zatímco úroky z prodlení z nevyplacené dlužné mzdy nárokovat v civilním řízení možné je. V insolvenčním řízení úroky z prodlení z dlužné mzdy Vám uhrazeny nebudou. Pokud se týká otázky Vám způsobené škody, kdy jste se ne vlastní vinou dostal do finančních problémů, je možné podat žalobu na společnost - zaměstnavatele a požadovat po něm náhradu prokazatelně způsobené finanční škody (§ 265 Zákoníku práce). Vzhledem k tomu, že se společnost - zaměstnavatel nachází v insolvenčním řízení, myslím si (z praxe), že zde není moc velký předpoklad, aby vám náhrada škody byla v celé části uhrazena.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.