Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Dal jsem výpověď v jedné firmě. Výplatu mi poslali 22 dní po splatnosti. Měl jsem ji dostat k 20.10.2012 a dostal jsem ji až 12.11.2012. Dá se žádat nějaké odškodné či úroky z prodlení? Mám přílohu ke smlouvě, která určuje výkonnostní bonusy. Po dvou týdnech co jsem byl zaměstnaný u firmy nám oznámili změny ve výkonnostních bonusech.

Je možné jen tak změnit výkonnostní bonusy a nevyplatit je. Př. 14.9.2012 jsem obdržel se smlouvou bonusové tabulky a 28.9.2012 nám oznámili změnu a již za devátý měsíc nám byly bonusy počítány podle nové bonusové tabulky? Děkuji, Kamil

ODPOVĚĎ:
Mzda a plat jsou podle § 141 odst. 1 zákoníku práce splatné nejpozději v kalendářním měsíci následujícím po měsíci, ve kterém vzniklo zaměstnanci právo na mzdu nebo plat.
To znamená, že mzda nebo plat za práci vykonanou v měsíci září je splatná do konce měsíce října.
Pokud se ve Vašem případě jedná o tuto výplatu, zaměstnavatel byl v prodlení s výplatou pouze v období spadajícím do měsíce listopadu.
Odškodnění můžete žádat v případě, že Vám škoda vznikla. Pokud prodlením zaměstnavatele jste se prokazatelně dostal do finančních obtíží (úroky z prodlení či smluvní pokuta v důsledku nemožnosti plnění vlastních závazků), je možné zvažovat odpovědnost za škodu a nárokovat její náhradu.
Úroky z prodlení v tomto časovém rozsahu jsou korunové položky. Teoreticky je žádat můžete, ale s ohledem na jejich výši lze doporučit spíše informování inspektorátu práce o porušování pracovních podmínek zaměstnavatelem.
Odměna je nenároková složka mzdy či platu. Je možné se touto složkou zabývat podrobněji s ohledem na záruky poskytnuté kolektivní smlouvou, nicméně obecně lze konstatovat, že příslib finančního hodnocení není pro zaměstnavatele závazný a postup, který jste výše popsal není odporující zákonu.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.