Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
V práci nám vykradli uzamykatelné skříňky v šatně. Pracuji v baru, který je v prostorách hotelu a můj zaměstnavatel má tento bar pronajatý. Šatna je splolečná jak pro nás, tak pro zaměstnance hotelu. Zmizelo mi oblečení, peníze a klíče od bytu. Byla přivolána Policie a ta vše zapsala.

Chci se zeptat, jestli mám a u koho, nárok na uhrazení vzniklé škody, např. nové klíče stály 3000,-. Děkuji, Debora

ODPOVĚĎ:
Odpovědnost zaměstnavatele za škodu na odložených věcech je stanovena v § 267 an. zákoníku práce (z.č. 262/2006 Sb.). Zaměstnavatel odpovídá zaměstnanci za škodu na věcech, které se obvykle nosí do práce a které si zaměstnanec odložil při plnění pracovních úkolů nebo v přímé souvislosti s ním na místě k tomu obvyklém nebo určeném (v tomto případě uzamykatelné skříňky v šatnách).
S Vaším nárokem na náhradu škody se obraťte na svého zaměstnavatele. Pozor, na dodržení lhůty, zákon stanoví, že právo na náhradu škody zaniká, pokud zaměstnanec nenahlásí zaměstnavateli vznik škody nejpozději do 15 dní.
Pokud odmítl zaměstnavatel vyhovět Vašemu oprávněnému nároku na náhradu škody, za předpokladu, že bude Váš nárok řádně a včas uplatněn, můžete pak podat žalobu k věcně a místně příslušnému soudu na zaplacení náhrady škody.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.