Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Byla jsem zaměstnána v Jednotě (COOP) jako zástupkyně vedoucí. Měla jsem podepsanou hmotnou zodpovědnost. Pracovní poměr jsem ukončila a následně bylo zjištěno při inventuře manko ve výši 73.000,- ( za doby trvání pracovního poměru). Mě jako zástupkyni byla vyměřena částka k zaplacení manka 21.000,-.

Tuto částku jsem podepsala a uvázala jsem se tím dluh zaplatit. Podotýkám, že nikde nebylo určeno kolika procenty, nebo za jak dlouho má být částka zaplacena a sama ze své iniciativy jsem zadala příkaz ze svého účtu na 100,- Kč měsíčně, jelikož si více nemohu dovolit (Splácíme hypotéku a máme i další závazky). Nyní po půl roce řádného splácení, mi přišel doporučený dopis již v zastoupení od právníka Jednoty, ve kterém je mi sděleno, že pokud nezvýším částky na 1500,-, tak na mě podají trestní oznámení a dokonce mi vyhrožují že mi mohou dát k úhradě celou dlužnou částku 73.000,-. Chci se zeptat, jestli je takové jednání ze strany bývalého zaměstnavatele správné a jak bych měla já správně postupovat? Jejich jednání se mi nelíbí a to, že se v jejich obchodě kradlo běžně a nás bylo na směně málo a neměl kdo hlídat a zabezpečení nebylo z jejich strany prakticky žádné, to je v pořádku? Děkuji, Vlasta

ODPOVĚĎ:
Pokud máte závazek na úhradu dluhu a je v něm pouze vyčíslena cifra, kterou máte splatit, tak jste bohužel zásadně pochybila Vy.
Podle § 563 jste v případě, že nebyl určen termín splatnosti dluhu, povinna splnit dluh 1. dne poté, co jste byla věřitelem vyzvána k splnění.
Jednání bývalého zaměstnavatele je řekněme neslušné, ale nikoliv protiprávní.
Doporučuji s věřitelem jednat o výši splátek a termínu hrazení jednotlivých splátek, protože jinak by opravdu mohl vymáhat celou dlužnou částku.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.