Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
3.04.2008 jsem měla pracovní úraz (zlomené pravé zápěstí). Po ukončení léčby a neschopenky 30.06.2008 mi byla doplacena mzda do 100%. Také jsem dostala od firmy bolestné. V prosinci roku 2011 jsem navštívila doktora, protože mě ruka pobolívala.

Doktor mi potvrdil, že tam jsou trvalé následky (omezení hybnosti) o kterých mi doktor, který mě ošetřoval po úraze neřekl. Začala jsem si vyřizovat trvalé následky u životní pojistky. Pojišťovna zaplatila, ale u firemní pojistky se cuká, že je lhůta 1 rok po úrazu + 2 roky lhůta od pojišťovny. Chtěla jsem se zeptat jak postupovat? Doktor mi radil ať nejednám s pojišťovnou, ale s firmou, že by měli trvalé následky odškodnit nezávisle na stanovisku pojišťovny. Je firma povinna mi zaplatit za trvalé následky i po necelých 4 letech po úraze? Děkuji, Oldřiška

ODPOVĚĎ:
Vzhledem k tomu, že máte trvalé následky v souvislosti s pracovním úrazem, tak Vám náleží odškodnění od zaměstnavatele (nebo bývalého zaměstnavatele, pokud jste rozvázala pracovní poměr).
Skutečnost, zda Váš nárok bude či nebude uhrazen pojišťovnou (zaměstnavatel musí být ze zákona pojištěn na odpovědnost za pracovní úraz či nemoc z povolání zaměstnance) Vás opravdu nemusí zajímat, toto je starost zaměstnavatele.
Trvalé následky se většinou prokáží až 1 rok nebo déle po úrazu (jedině tím, že existují i dlouhou dobu po úrazu, lze je označit jako trvalé), takže argument o uplynutí času není na místě.
Náhrada škody způsobené na zdraví se promlčuje ve dvouleté lhůtě od okamžiku, kdy poškozený zjistí, že ke škodě došlo a kdo za škodu odpovídá. Takže až okamžikem zjištění, že máte trvalé následky pracovního úrazu, běží Vám lhůta k vymáhání odškodnění (pozn. do 2 let od takového okamžiku musí být podán návrh na soud, jinak dojde k promlčení nároku).
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.