Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Otec má uznanou nemoc z povolání: silikóza plic a angína pectoris. Pravidelně jezdí do lázní a tak se ptá zda-li má nárok na odškodnění a jak by to měl udělat, kde žádat a jestli má na to nárok. Tatínek pracoval u podniku Rudné doly Příbram pobočka Vrcoslav a pracoval tam od 1.9.1952 do 14.11.1963.

Nemoc z povolání mu byly přiznána v roce 1991. Jeho bratr, jsou to dvojčata, má tutéž chorobu přiznanou. Je vyučen jako horník u podniku Geoindrustia Dubí, kde pracoval do roku 1953 a nemoc z povolání mu byla přiznána v roce 1992. Děkuji, Zdeněk

ODPOVĚĎ:
Zaměstnavatel odpovídá zaměstnanci za škodu vzniklou nemocí z povolání, jestliže zaměstnanec naposledy před jejím zjištěním pracoval u zaměstnavatele a to za podmínek, za nichž vzniká nemoc z povolání, kterou byl postižen. Zaměstnavatel je povinen nahradit škodu, i když dodržel povinnosti vyplývající z právních i ostatních předpisů k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, pokud se odpovědnosti zcela nebo zčásti nezprostí.
Zaměstnanci, u něhož byla zjištěna nemoc z povolání, je zaměstnavatel v rozsahu, ve kterém za škodu odpovídá, povinen poskytnout náhradu za ztrátu na výdělku, bolest a ztížení společenského uplatnění, účelně vynaložené náklady spojené s léčením a věcnou škodu. Způsob a výši náhrady škody je zaměstnavatel povinen projednat s odborovou organizací a se zaměstnancem. Tato práva se nepromlčují, promlčují se pouze práva na jednotlivá plnění. Bližší poskytne § 366 a násl. zákoníku práce, určitě také kontaktujte svého bývalého zaměstnavatele, je-li to ještě možné, případně se můžete obrátit na právní pomoc advokáta, který se na pracovní právo a náhrady při nemocech z povolání specializuje.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.