Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem držitelem zbrojního průkazu a mohu u sebe nosit střelnou zbraň. Zaměstnavatel má ale vydaný interní předpis, ve kterém doslova stojí, cituji: „Vstup osob do areálu společnosti se zbraněmi je zakázán." Zaměstnavatel není vybaven na to, abych zbraň odevzdal při vstupu do areálu např. ostraze do trezoru do úschovy.

Zbraň nosím skrytě, a při převlékání do pracovního oděvu ukládám zbraň do šatní skříňky, respektive do malého trezoru, který je ve skříňce umístěn. Při odchodu ze společnosti jsme docházkovým systémem namátkově vybíráni, abychom se podrobili osobní prohlídce a ukázali batoh/tašku. Má otázka zní: pokud by zaměstnavatel (resp. Strážní služba při osobní prohlídce) zjistil, že mám u sebe zbraň, a že jsem tedy porušil interní předpis, může mne za to nějakým způsobem sankcionovat, případně mi dát výpověď za (hrubé) porušení pracovní kázně? Když odmítnu osobní prohlídku z důvodu, že mám u sebe zbraň, může mne zaměstnavatel za to nějak „potrestat“? Děkuji Libor

ODPOVĚĎ:
V první řadě považuji za vhodné vyjádřit se stručně k ne/oprávněnosti zaměstnavatelova zákazu nosit do zaměstnání zbraně.
V obecné rovině je zaměstnavatel povinen zajistit bezpečnost a ochranu zdraví zaměstnanců při práci s ohledem na rizika možného ohrožení jejich života a zdraví, která se týkají výkonu práce (§ 101 a násl. zákoníku práce).
Zaměstnavatel je povinen vytvářet bezpečné a zdraví neohrožující pracovní prostředí a pracovní podmínky vhodnou organizací bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a přijímáním opatření k předcházení rizikům. Prevencí rizik se rozumí všechna opatření vyplývající z právních a ostatních předpisů k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci (k těmto právním předpisům více v následujícím odstavci) a z opatření zaměstnavatele, která mají za cíl předcházet rizikům, odstraňovat je nebo minimalizovat působení neodstranitelných rizik (§ 102/1 a 2 zákoníku práce).
Právními a ostatními předpisy k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci jsou předpisy na ochranu života a zdraví, předpisy hygienické a protiepidemické, technické předpisy, technické dokumenty a technické normy, stavební předpisy, dopravní předpisy, předpisy o požární ochraně a předpisy o zacházení s hořlavinami, výbušninami, zbraněmi, radioaktivními látkami, chemickými látkami a chemickými přípravky a jinými látkami škodlivými zdraví, pokud upravují otázky týkající se ochrany života a zdraví (§ 349/1 zákoníku práce). Jedním z těchto právních předpisů je tedy bezpochyby i zákon o zbraních.
Ze shora uvedeného lze dovodit, že zaměstnavatel je oprávněn regulovat (či zcela zakázat) nošení zbraní do zaměstnání, neboť tím realizuje svou povinnost zajišťovat bezpečnost a ochranu zdraví zaměstnanců při práci.
Současně platí, že pokud zaměstnanec do práce zbraň přinese, není zaměstnavatel (pokud nošení zbraní v zaměstnání zakázal) povinen tuto zbraň od zaměstnance převzít, ani ji jakkoli uschovat. Dle § 226 zákoníku práce je totiž zaměstnavatel povinen zajistit pouze bezpečnou úschovu svršků a osobních předmětů, které zaměstnanci obvykle nosí do zaměstnání (zbraň pak zajisté není osobním předmětem, který by zaměstnanci do práce běžně nosili).
Je-li na Vašem pracovišti nošení zbraní zakázáno vnitřním předpisem zaměstnavatele, je nutné upozornit na § 305/3 zákoníku práce, dle něhož je vnitřní předpis závazný pro zaměstnavatele a pro všechny jeho zaměstnance (totéž pak platí i pro pracovní řád, který je dle § 306/1 zákoníku práce zvláštním druhem vnitřního předpisu).
Co se týče sankcí, kterými by Vás mohl zaměstnavatel postihnout pokud zjistí, že porušujete jeho vnitřní předpis (a tudíž i § 305/3 zákoníku práce), lze uvažovat o dvou základních skupinách:
1/ Sankce při zachování pracovního poměru:
V tomto případě si lze představit zejména postih na mzdové úrovni, tzn. že zaměstnavatel by Vám mohl na určitý čas snížit či zcela odebrat některou z nenárokových složek mzdy.
2/ Sankce spojené s ukončením pracovního poměru:
Dle § 55/1 písm. b) zákoníku práce může zaměstnavatel výjimečně pracovní poměr okamžitě zrušit mimo jiné tehdy, porušil-li zaměstnanec povinnost vyplývající z právních předpisů vztahujících se k jím vykonávané práci zvlášť hrubým způsobem. Porušení zákazu nosit do zaměstnání zbraň, popř. odmítnutí osobní prohlídky z tohoto důvodu, však za zvlášť hrubé porušení povinností zaměstnance považovat nelze.
Dle § 52 písm. g) zákoníku práce může zaměstnavatel ukončit se zaměstnancem pracovní poměr:
- jsou-li u zaměstnance dány důvody, pro které by s ním zaměstnavatel mohl okamžitě zrušit pracovní poměr (tyto důvody však ve Vašem případě dány nejsou, jak uvádím výše),
- pro závažné porušení povinnosti vyplývající z právních předpisů vztahujících se k zaměstnancem vykonávané práci (i v tomto případě mám určité pochybnosti o tom, zda by porušení zákazu nosit do práce zbraně mohlo být kvalifikováno jako závažné porušení zaměstnancových povinností, roli by zde bezpochyby sehrály i další okolnosti),
- pro soustavné méně závažné porušování povinnosti vyplývající z právních předpisů vztahujících se k vykonávané práci je možné dát zaměstnanci výpověď, jestliže byl v době posledních 6 měsíců v souvislosti s porušením povinnosti vyplývající z právních předpisů vztahujících se k vykonávané práci písemně upozorněn na možnost výpovědi (tzn. že pokud byste byl zaměstnavatelem na porušení svých povinností již upozorněn, např. prostřednictvím tzv. výtky, přičemž ani poté byste nedbal zákazu nosit do práce zbraň).
_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 262/2006 Sb. , zákoník práce
zákon č. 119/2002 Sb. , o střelných zbraních a střelivu (zákon o zbraních)
Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.