Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Jsem vrátná ve firmě SXYZ která pracuje pro jinou firmu FXYZ. Dali nám buňku asi tak 4x4 m velkou, bez sociálního zařízení. Není tam voda ani WC, na ten prý budeme muset chodit venkem přes vozový park do asi 500 m vzdálené budovy. Nemáme ani úložný prostor na věci. Je všechno v pořádku a podle zákona?

Může zaměstnavatel psát výplatní pásku tak, že napíše jenom hodiny, ale nerozlišuje všední dny ani soboty a neděle odpracované pracovníkem, když jsou nařízené? Jiné podniky to píšou, ale SXYZ to nedělá. Jak poznám kolik hodin je všedních dnů a víkendových? Co mám dělat? Je to v dnešní době normální nepsat do výplatnice kolik hodnin odpracoval zaměstnanec ve všední dny a kolik o víkendu? Děkuji, Gabriela

ODPOVĚĎ:
Zaměstnavatel je povinen pečovat o vytváření a rozvíjení pracovněprávního vztahu. V rámci toho musí zajistit důstojné podmínky pro výkon práce. Pokud je nemůže vytvořit přímo v místě výkonu (konkrétně v buňce), musí je zajistit jinde (v tomto případě co nejblíže).
§226 zákoníku práce stanoví povinnost zaměstnavatele zajistit bezpečnou úschovu svršků a osobních předmětů, které zaměstnanci obvykle nosí do zaměstnání.
Zaměstnavatel musí vést evidenci práce v sobotu a neděli, jelikož za výkon práce v těchto dnech přísluší navíc příplatek nejméně ve výši 10 % průměrného výdělku, pokud případně kolektivní smlouva nestanoví výši tohoto příplatku jinak (viz § 118 Zákoníku práce).
Svého zaměstnavatele na to upozorněte; pokud by se situace nezměnila, můžete se obrátit na inspekci práce.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.