Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Náš zaměstnanec přišel 10,5,2011 do práce s tím, že končí, má zaměstnání s lepším výdělkem a do práce již druhý den nepřijde. Měl připravené 2 papíry, na jednom výpověď z pracovního poměru, kde nám oznámil, že končí 10.5.2011. Když jsme mu sdělili, že nemůže takto odejít, předložil další papír "oznámení o okamžitém ukončení pracovního poměru z důvodu nesplnění pracovní smlouvy ze strany zaměstnavatele. Uvedl, že ve smlouvě měl přiznannou hrubou mzdu 130,-- Kč a dostával 120,-- Kč.

Toto není pravda, protože ve smlouvě má přiznanou hrubou mzdu do výše 130,-- Kč za hodinu (dostával 120,-- Kč). Řekli jsme mu, že se musíme poradit, aby přišel druhý den pro rozhodnutí. Do práce se nedostavil, a proto jsme mu zaslali písemnou odpověď s tím, že mu dáváme 2 měsíční výpovědní lhůtu (viz. příloha). Nevíme, zda si dopis převezme a jak postupovat v takovém případě dál. Na poště jsme podepsali požadavek, že v případě nevyzvednutí doporučeného dopisu, mu doručovatelka vhodí dopis do schránky. Je toto považováno jako doručení odpovědi, i když ji nepřevzal osobně? Do práce již nenastoupí, protože pracuje u jiné firmy.
Poraďte nám prosím, jak se v takovém případě postupuje, abychom za něj ještě neplatili další peníze na zdravotní pojištění, aniž by nám vytvářel zisk jako zaměstnanec. Děkuji, Marika

ODPOVĚĎ:
Pokud chcete situaci řešit bez soudních sporů, tak za absenci v zaměstnání dejte zaměstnanci okamžitou výpověď za porušení pracovních povinností (postaru "porušení pracovní kázně"). Pracovní poměr mu tak bude ukončen.

Pokud by Vám jeho nezákonným postupem vznikla nějaká škoda (např. byste měli zakázky, které by kvůli tomu byly zrušeny), měli byste právo na úhradu vzniklé škody tímto jednáním, které odporuje Zákoníku práce.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.